Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Goldstones rapport

Annons

Den som kritiserar israeliska övergrepp mot palestinierna kritiseras lika regelmässigt från israeliskt håll, och från Israels svenska ”vänner”, för antisemitism. Det blev än en gång tydligt när Israel lyckats ifrågasätta sydafrikanen Richard Goldstone som på FN:s uppdrag undersökt krigsförbrytelserna under kriget i Gaza. I sak är Goldstones rapport förödande för Israel, även om det i Gaza styrande Hamas också kritiseras. Övergreppen mot de civila palestinierna i Gaza var under kriget i vintras precis så förfärande som vi kunde anta medan kriget pågick. Och förvisso förtjänar många både civila och militära israeliska ledare, att ställas inför rätta för sina gärningar då.

Rapporten är så kritisk mot Israel att ledande nationer, i första hand USA, vill förhindra att den tas upp i FN:s säkerhetsråd. Överraskande nog fick detta i första läget stöd också av den palestinske presidenten Mahmoud Abbas. Och sant är att om det kan bidra till att verkliga förhandlingar om fred kan inledas, så är det värt uppoffringen att ansvariga för förbrytelser går fria. Men inget tyder på att något sådant är på gång.

Ryktet går i stället att den palestinske ledarens ställningstagande beror på att han pressats till det, för att inte hans påstådda kontakter med Israel under pågående krig ska avslöjas. Libyen har nu begärt att rapporten sänds till säkerhetsrådet. Och palestinierna instämmer nu. Det bör visa om ryktena innehåller någon del sanning. Utrikesminister Carl Bildt (M) betecknar nu rapporten som både allvarlig och trovärdig. EU:s ordförandeland Sverige bör utnyttja detta tillfälle till att se till att rapporten hamnar där den hör hemma – i FN:s säkerhetsråd.

Mer läsning

Annons