Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Goda idéer från polischefen

Innan man börjar diskutera ungdomsbrottsligheten måste man först göra klart: inget tyder på att den ökar.

Annons

 Det är ett viktigt påpekande, ty när borgerligheten pratar om ”tidigare, tydligare och tuffare” åtgärder eller föreslår sänkt straffålder skulle man kunna tro att det är reaktioner på en alarmerande utveckling. Men det är det inte, det är bara vanlig högerpopulism. Ungas brottslighet är icke desto mindre ett allvarligt och viktigt problem. Trots att det handlar om en förhållandevis liten grupp, kanske några tusen, främst killar, är konsekvenserna för individer, familjer och det omgivande samhället oerhörda.

Stockholms länspolismästare Carin Götblad har på regeringens uppdrag utrett hur samhället bör agera för att förebygga och hindra unga från att slå in på brottets bana. Utgångspunkten är att det är lättare att rehabilitera en vilsen 16-åring som ertappas med amfetamin i bakfickan än en 25-årig heltidskriminell som redan hunnit deka ned sig på nyss nämnda substans. Genom tidiga insatser sparar vi såväl tårar som pengar.

Men att låta en polismästare utreda ungdomsbrottsligheten är väl som att be om förslag på fler poliser och hårdare tag. Eller? Nej, det är precis tvärtom. Carin Götblad låter mer som en sociolog än chef för landets största polismyndighet när hon pratar om nödvändigheten att tydligare inkludera socialtjänst och skola i arbetet med att förhindra och förebygga ungas brottslighet. ”Samhället satsar redan stora resurser på polisiära insatser”, påpekar Götblad, nu behövs motsvarande investeringar på det sociala området.

Carin Götblads utredning är ett viktigt inlägg i den kriminalpolitiska debatten. Hennes idéer förtjänar att prövas på verkligheten. Men då måste vi nog först rösta fram en ny regering.

Mer läsning

Annons