Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Generationsväxling – ett sätt att skaffa de unga jobb

En del skulle väl säga att generationsväxlingen redan är på gång. I många år har det talats om den arbetskraftsbrist som antas uppkomma när alla 40-talister om några år gått i pension.

Annons

Fast något sånt har vi inte sett i verkliga livet. Och i varje fall i ett par års tid lär vi få leva med väldigt höga arbetslöshetssiffror bland de unga. Upp till 30 procent kan vi få se i år.

Nu kan siffran ifrågasättas med tanke på hur många av dem som studerar. Men hur man än räknar så är arbetslösheten bland de unga förfärande hög. Tjänstemännens Centralorganisation, TCO, har i en ny rapport pekat på fem punkter som bör genomföras för att lindra problemet.

Ge alla unga rätt till fullständiga gymnasiebetyg. Använd speciellt Komvux och folkhögskolorna för att lösa problemet.

Ändra ungdomsgarantin så att de unga får hjälp omedelbart i stället för efter tre månader.

Fortsätt att bygga ut högskolorna. Överutbildningen är en myt, säger TCO.

Ta in fler introduktionsplatser i kollektivavtalen för både studerande och arbetslösa.

Genomför ett nationellt generationsväxlingsprogram där ungdomar mellan 18 och 24 år erbjuds praktikplatser eller subventionerade anställningar.

Nisha Besara på socialdemokratiska nättidningen Dagens Arena uppmanar Socialdemokraterna och Mona Sahlin att ta förslagen som sina egna.

Hon vill att förslaget om generationsväxling ska kombineras med vad Handels föreslog häromsistens: att ”återinföra möjligheten för anställda över 60 år att få deltidspension under förutsättning att arbetsgivaren anställer en ung person, mellan 18 och 24 år, på heltid.”

De unga måste ges en chans att komma ut på arbetsmarknaden. Ett generationsväxlingsprogram skulle minska arbetslösheten bland de unga och underlätta den stora generationsväxling som kommer om bara ett par år. Det låter som något för sossarna.

Mer läsning

Annons