Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge oss en bättre a-kassa för – kärlekens skull

Annons

Reglerna i a-kassan säger att en arbetslös måste ta första bästa jobb som erbjuds. Eller som Arbetsförmedlingen uttrycker det, vara ”beredd att ta alla slags arbeten som du kan utföra”. Annars ryker a-kassan. Undantag finns, till exempel för småbarnsföräldrar, men grundregeln är den att vill en arbetsgivare anställa så är det bara att inställa sig på jobbet. Hur det nya arbetet svarar mot den arbetslöses kvalifikationer spelar ingen roll.

Det låter kanske självklart att ingen ska kunna välja arbetslöshet före jobb. Sett över tid är det dock inte säkert att det är bättre, varken för individen eller samhället, att arbetslösa ska stå till hela arbetsmarknadens förfogande under hela sin arbetslöshetsperiod. Ibland, till exempel under tillfälliga konjunkturdippar, kan det vara bättre att ”övervintra” en arbetslöshet genom att fortbilda sig. Allt för att försöka nå en så hög matchningskvalitet som möjligt. Detta är ett spår som såväl LO-ekonomerna som finansdepartementets egen långtidsutredning varit inne på.

Oppositionen i riksdagen har nyligen enats om att lägga fram ett ändringsförslag om reglerna i a-kassan: dels ska deltidsarbetslösa få rätt att stämpla upp under en längre tid, dels upphävs kravet att ta vilket jobb var som helst i landet under de första 100 dagarna av arbetslöshet.

Ledarsidan har tidigare berömt det här initiativet. Nu rapporterar Västerbottens-Kuriren att en forskare vid Umeå universitet kommit fram till att långpendlare löper 40 procent större risk att förstöra kärlekslivet. Det är kulturgeografen Erika Sandow som har studerat familjelyckan hos långpendlare. Ytterligare ett argument att förändra regelverket för arbetslösa. Värna passionen – förändra a-kassan! Eller vad säger du, Göran Hägglund?

Mer läsning

Annons