Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gästkrönika: Skola för företagens eller barnens skull?

/
  • Frågan om vinster i välfärden visar konkreta skillnader mellan blocken.

Annons

Det var Sveriges största politiska genombrott på 50 år, enligt tv-paret Filip och Fredrik.

”Jag trodde inte att svenska politiker var kapabla till det här”, sa Filip Hammar förvånat i deras program Breaking News.

Under rubriken ”Ägd” visades sedan händelsen upp: och det hade otippat nog med kyrkovalet att göra, detta bortglömda val som sällan ger några stora rubriker.

I Aktuellt debatterade 22-årige Jesper Eneroth (S) mot Aron Emilsson (SD), en diskussion som kom att handla om homofobi, Sverigedemokrater och kyrkan.

När Aron Emilsson påstod att hans partis manifest inte innehöll något homofobiskt alls skred Jesper Eneroth till verket.

Han radade upp vad Sverigedemokraterna gjort och tyckt, exempelvis att partiet för några år sedan röstade emot att samkönade par skulle få gifta sig i kyrkan.

En politisk stjärna är född, menade tv-duon Filip och Fredrik glatt.

Och det fanns en anledning till att Jesper Eneroth lyckades.

Han höll i konflikten.

I helgen var det exakt ett år kvar till riksdagsvalet och det fanns tre aktuella frågor som hängde ihop.

1. Nordea sticker från Sverige. Storbanken ville inte ta ansvar för skattebetalarnas pengar, något som Lovisa Arvidsson på denna ledarsida skrev om i fredags.

2. Vinster i välfärden, att regeringen och Vänsterpartiet är överens om att lägga fram ett förslag till riksdagen. Det skulle innebära en vinstbegränsning för privata företag som exempelvis driver skolor för skattebetalarnas pengar (sjukvården berörs däremot inte i det här förslaget).

3. Yrkesprogrammen. Regeringen vill göra om gymnasiet så att alla linjer/program ger behörighet till att läsa vidare på universitet.

Som väntat har de borgerliga rasat över alla tre saker: att en bank ska flytta, att skolor kan få stänga och såklart yrkesprogrammen. Det har varit många starka ord, Alliansens partiledare har tävlat i avståndstagande.

Och det är extra bra.

Inte för att jag personligen roas av att se Jan Björklund (L) gå i taket över skolfrågor eller höra Annie Lööf (C) rabbla mantrat om valfrihet jämt.

Utan för att det blir så tydligt vad alternativen är.

Precis som i tv-debatten är konflikten tydlig - och det är något som vänstern tjänar på.

Istället för politik som en omgång av ”Risk”, där partierna analyseras som i ett spel, blir det fråga om konkreta skillnader.

Ska skolor få plocka ut hur stora vinster som helst av skattebetalarnas pengar? Ja eller nej?

Vinstivrare menar att nu kan skolorna tvingas att stänga, om förslaget skulle bli verklighet.

Ja, nackdelen med företag som bedriver skolverksamhet är just den: lönsamheten går alltid först och när pengamaskinen hotas kan de välja att lägga av.

Syftet med skola ska vara så bra kvalitet som möjligt för eleverna.

Inte för företagen.

Medan björnjakten pågick sysslade jag med en annan version av den.

Nämligen spaning från bilen i hopp om att se en nalle. Det var ungefär försök 894 för min del, och hittills har jag inte sett en enda. Det jag undrar är hur många björnar som sett min bil på avstånd.

Kom ihåg att rösta i kyrkovalet, ni som får!

Mer läsning

Annons