Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Går nedåt

43,5 procent av 375 miljoner är förstås ett ansenligt antal människor, närmare besämt 163 miljoner 125 000 stycken. Så många européer var vi som enligt prognosen i går röstade i valet till Europaparlamentet.

Annons

Det är klart att det kan synas svårt att påverka en sådan samling. Det kan tyckas att det inte spelar någon roll om just jag går till valurnorna. Men alla alternativa sätt att styra vår kommun, vårt land och vår världsdel, är sämre.

Ett optimistiskt sätt att se det är ju att vi numera på ett direkt sätt får påverka utvecklingen i Europa. Det fick vi aldrig när vi stod utanför EU.

Men många ser det uppenbarligen inte så. Den nedåtgående trenden över valdeltagandet fortsätter, även om det lyckligtvis bröts i Sverige.

Den akuta jobbkrisen har heller inte fått den socialdemokratiska gruppen i parlamentet att öka. Det är desto mer anmärkningsvärt eftersom socialdemokraterna inte sitter vid regeringsmakten i så många länder längre.

En grekisk prognos utifrån vallokalsundersökningar säger att den konservativa gruppen får 39,5 procent av rösterna i hela unionen, medan socialdemokraterna får 26 procent. De svenska sossarna ser i skrivande stund ut att ligga under snittet. Förra valet, 2004 var siffrorna 36,6 procent respektive 27,6.

Europas arbetare har uppenbarligen inte tagit till sig värdet av det gemensamma Europa. Med tanke på att högern regerar i EU, är det kanske inte så konstigt. Men det blir ju inte bättre av att så många frivilligt låter högerns värderingar fortsätta att styra EU.

Mer läsning

Annons