Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Går längre än nödvändigt

/
  • Det är fem år sedan, men det politiska efterspelet efter Byggnads blockad av skolbygget  i Vaxholm pågår fortfarande.Foto: scanpix

Vår i ord kollektivavtalskramande regering gör sitt bästa för att i praktiken urholka kollektivavtalen.

Annons

 Huvudsakligen gör man det genom att försvaga facken. De kraftigt höjda avgifterna i a-kassan är en sak. Den överraskande domen i EG-domstolen i Laval- (Vaxholms-) målet är utgångspunkt för en annan. Regeringen försöker genomdriva en svensk lagstiftning som går utöver vad domstolen krävde. Nu kräver de rödgröna gemensamt att den nya lagen skjuts upp ett år. Man gör det med hänvisning till att lagförslaget hotar de grundläggande rättigheter som garanteras i grundlagen.

Lagen skulle göra det svårt för facken att upprätthålla kollektivavtal för gästande utländska företag. Man hänvisar till att två domar i Europadomstolen gått fackens väg på sistone.

Det är mycket positivt att de rödgröna enats i denna sak. Men att tro att de borgerliga i konstitutionsutskottet skulle gå med på detta är svårt att tro. Men facken bör utöver detta inte dra sig för att testa det nya Lissabonavtalet genom att föra nya exempel på att utländska arbetare i Sverige inte får samma lön som svenska, till EG-domstolen för ny prövning.

Mer läsning

Annons