Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Går det hem bland väljarna?

/

Hon la huvudvikten vid jämställdheten, för både fattiga och rika kvinnor. Ett annat viktigt tema i Mona Sahlins sommartal var att det rödgröna samarbetet fortsätter framåt.

Annons

 Året fram till valet kommer att handla om att konkretisera det. De borgerliga får det nog inte heller så lätt att enas med fyraprocentsgränsen nära för flera av dem.

Och statsminister Reinfeldt måste, som Sahlin krävde, ge ett besked om han är beredd att regera på Sverigedemokraternas nåder.

Jämställdheten blev grundtemat i Mona Sahlins sommartal i hemkommunen Nacka på lördagen. Går det hem bland väljarna? Det gör det inte om man får tro liberala Dagens Nyheter som på ledarplats rubricerade det hela ”Ingen valvinnare” och på nyhetsplats! hade en krönikör som skrev att det är långt till en vinnarstrategi.

Obundet Moderata Svenska Dagbladets ledarsida upplyser oss om att talet ”Inte var den kick off som Sahlin behöver”.

Allt är som vanligt alltså. Nästan. Nuförtiden kan alla ta del av talet på nätet. Fast frågan kvarstår förstås. Går det hem bland väljarna? Vem vet. Sahlin måste gå fram med det hon tror på.

Den ensamstående mamman ska få mer stöd, den välutbildade kvinnan ska ges en chans att ta sig in i företagens styrelser genom en kvotering efter norsk modell, och medelklasskvinnan ska få hjälp genom att en ny föräldraförsäkring ska uppmuntra och delvis tvinga männen att ta ett större ansvar, kanske genom att man delar dagarna i tre grupper, en för mannen en för kvinnan och en gemensam.

Sahlin talar för alternativ i skola, vård, och omsorg. Det är förmodligen mer av övertygelse än ett försök att gynna den medelklass som antas gilla reformer som dessa.

Men lyckligtvis är hon också tydligt skeptisk till att vinster kan uppkomma genom att exempelvis privata skolor kan välja bort elever. Hon vill ha en solidarisk finansiering och vård efter behov inte efter några andra principer.

Jag tror problemet är större än så. Nog borde Socialdemokraterna kunna enas om att alternativ som dessa inte ska drivas i bolagsform. Stiftelser och liknande som återinvesterar överskott i verksamheten är något annat.

Sahlin kritiserade regeringen Reinfeldt för passivitet inför jobbkrisen. Hon citerade ett plakat hon sett i Trollhättan: ”Hellre en Saab på parkeringen än en Maud i regeringen”.

Hon vill ha en skolpolitik där man får nya chanser istället för den borgerliga regeringens väg.

Och hon krävde besked av Fredrik Reinfeldt och moderaterna om de kunde tänka sig att regera vidare genom stöd av Sverigedemokraterna. Reinfeldt försökte före EP-valet slingra sig undan genom att säga att han aldrig tänker samarbeta med detta parti.

Men det är inte vad frågan gäller. Tänker han regera på deras nåder och därmed utsätta sig för en utpressningsliknande situation likt den den danska borgerligheten försatt sig i. Här har väljarna rätt tilll ett svar före valet. Hur noga tar de borgerliga på allas lika värde?

Mer läsning

Annons