Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Galet att klämma komvux

/

Annons

Regeringen har aldrig varit rätt ute när det gäller arbetsmarknadspolitiken. Snart efter maktskiftet 2006 slaktades komvux med 14 495 platser, vilket får betecknas som sämsta möjliga uppladdning inför den uppsägningsvåg som sedan följde i finanskrisens spår. Regeringen höjde sedan anslagen till de kommunala vuxenutbildningarnas yrkesprogram som en tillfällig stimulansåtgärd. Med betoning på tillfällig.

Nu ska nämligen bidragen fasas ut. För länets del (Östersund, Berg, Bräcke, Krokom, Åre och Ragunda) handlar det om 14 miljoner minskade i statsanslag. Omräknat betyder det ungefär 300 färre utbildningsplatser för nästa år.

Har arbetslösheten kommit ner på acceptabla nivåer? Har den europeiska skuldkrisen bedarrat? Har den allmänna kunskapsnivån i skolan ökat så att vuxenskolan spelat ut sin roll? Svaret är nej på alla frågorna. Arbetslösheten är i dag – 5 år och 120 skattemiljarder senare – högre än när Anders Borg hösten 2006 beskrev läget i termer av ”massarbetslöshet”. Konjunkturutsikterna för nästa år är osäkra och hänger i mångt och mycket på utvecklingen i övriga Europa. Var fjärde tonåring lämnar gymnasiet utan fullständiga betyg.

Att i detta läge rulla tillbaka insatserna för den kommunala vuxenskolan är lika bakvänt som att avsluta sandningen av gator och torg lagom till den första halkan.

De ekonomiska prognoserna är inte entydigt negativa, men enligt Konjunkturinstitutet är till exempel verkstadsindustrin en bransch som nu är på väg ner. Att neka en uppsagd industriarbetare en plats på komvux maskinförar- eller elektrikerprogram är inget annat än huvudlös politik.

En stark a-kassa och en robust vuxenutbildning är centralt för att klara svängningarna i vår lilla och hårt konkurrensutsatta ekonomi. Regeringen har slaktat både a-kassan och komvux. Men inom fas 3 går man från klarhet till klarhet, den sammanlagda personalstyrkan är nu större än hela Volvos. Det är borgerlig arbetsmarknadspolitik det.

Mer läsning

Annons