Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från vilken planet verkar Maud Olofsson?

/

Varför arbetar regeringen mot och inte för Jämtland? Regeringen bedriver en aktiv regionalpolitik.

Annons

Allt är som vanligt när riksdagen debatterar länets utveckling – regering mot opposition. Dock vet jag inte vem som är mest deprimerande att lyssna till, länets riksdagsledamot Berit Andnor eller Maud Olofsson. När Andnor avfyrar exempel efter exempel på regeringens avvecklingsstrategi för länet vill man bara hoppa ner i ett trångt svart hål och bli överskottad. Aldrig har väl en regering lyckats åstadkomma så mycket besvär för en region på så kort tid som Maud Olofsson och hennes anhang: flytten av Sika, nedläggningen av Arbetslivsinstitutet och Frösö behandlingshem, förändringarna av Glesbygdsverket, Nutek och Itps ... Och det senaste beskedet, som lök på laxen – inget fängelse.

”Medan jämtarna funderar på varför regeringen aktivt – aktivt – flyttar statliga jobb till Stockholm eller rent av lägger ned dem och inte uppfyller tidigare givna löften så sitter Maud Olofsson i Rosenbad och funderar på hur hon ytterligare ska kunna sänka skatten åt dem som redan har gott om pengar”, dundrar Berit Andnor. ”Ni tror på uppifrån, vi tror på underifrån”, säger Maud Olofsson och ingen fattar någonting.

Det var liksom inte på grund av folkliga protester som Arbetslivsinstitutet skickades i graven. Det är inte jämtarna som inte vill ha ett fängelse. Avvecklingsvågen i länet är inget påfund från ”underifrån” utan bygger på beslut tagna vid regeringens torsdagssammanträden. Mer ”uppifrån” än så kan man knappast komma.

Från vilken planet verkar Maud Olofsson?

För övrigt är det intressant att notera att regeringen tillämpar samma svar på snart varenda kritisk fråga. Hur stärka utvecklingskraften i Jämtland? Sänkt skatt. Hur säkerställa ett tillfredsställande torskbestånd i Östersjön? Sänkt skatt. Ridå.

Mer läsning

Annons