Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Främlingar för en dag

/

Annons

På fredag firar arbetarrörelsen 1 maj. Men som alla vet så är det inte bara socialdemokraterna och LO-facken som marscherar under fanorna. Även vänsterpartiet demonstrerar och så vitt jag vet så är det samma vänsterparti som socialdemokraterna planerar att dela regeringsmakten med efter valet 2010. Men på 1 maj känner partierna inte varandra.

Det finns flera sätt att tolka det här avståndstagandet på. En borgerlig kommentator skulle lätt kunna dra slutsatsen att partierna egentligen inte vill ha med varandra att göra, att s-v-mp-samarbetet är ett närmande under galgen, en konsekvens som vårt proportionella valsystem tvingat fram. En annan tolkning är att 1 maj är arbetarrörelsens dag och då vill facket och sossarna demonstrera ensamma. Gå i armkrok och samarbeta om politikens innehåll kan man göra alla andra dagar.

Men 1 maj är faktiskt inte bara arbetarrörelsens dag – det är en dag för alla som delar arbetarrörelsens värderingar. Det gör vänsterpartiet.

Det finns dessutom en medial potential i att ställa socialdemokrater och vänsterpartister i samma tåg. Enkelt uttryckt: det blir bra bilder i pressen. Men den tråden får någon välkammad pr-strateg spinna vidare på.

Mer läsning

Annons