Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framgång om än begränsad

Annons

Den stora socialdemokratiska valsegern i Hamburg resultatet blev plus 15 procent och egen majoritet följs nu av en socialdemokratisk valframgång på Irland. Här blir det borgerliga Fine Gael största parti, men koalitionsförhandlingar pågår med arbetarpartiet Labour som med 37 mandat och nära 20 procent av rösterna aldrig varit större i ett land där nationalistiska borgerliga partier dominerat sen självständigheten.

Resultatet är inte en entydig framgång. För något år sedan såg det inte omöjligt ut att socialdemokratiska Labour till och med skulle kunna bli största parti. Till skillnad från i Sverige är sossarna väldigt starka i Dublin, men desto svagare på landsbygden. Nu fick Fine Gael i stället 36 procent, medan det tidigare regeringspartiet Fianna Fail tappade 60 procent av sina väljare ner till 17 procent.

Precis som på Island har väljarna fått ett hårt uppvaknande när den nyliberala politiken nått vägs ände. Fianna Fails koalitionspartner de gröna åkte ur the Dail, som parlamentet i Dublin heter.

Uppgiften för en ny koalition blir att försöka genomföra det åtstramningspaket som blir nödvändigt för att blidka långivarna från övriga EU-länder. Vinnarpartierna har lovat att försöka omförhandla i varje fall räntevillkoren. Men något alternativ till att återta kontrollen över statens ekonomi finns inte så länge irländarna ska ta över skulderna för de banker som kollapsade efter finanskrisen.

Tyvärr verkar alternativ till det saknas. Risken för en allmän ekonomisk härdsmälta är då stor. Frågan är nu hur underskottet ska tacklas. Sossarna vill ha både skattehöjningar och sparande. Fine Gael vill ha mer av nedskärningar. Kompromisser är att vänta. Från fackligt håll finns också de som vill vända sig vänsterut i väntan på nyval. Ett sådant block skulle kunna samla 60 mandat. På borgerligt håll finns de som i stället vill vända sig till ett antal oberoende ledamöter i stället för till Labour. Men det skulle inte heller bli en stark regering. Och det är vad Irland behöver.

”Till skillnad från i Sverige är sossarna väldigt starka i Dublin. men desto svagare på landsbygden.

Mer läsning

Annons