Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frågan är om det räcker

/
  • President Barack Obama behövde mindre än en månad på sig för att få igenom ett gigantiskt stimulanspaket ägnat att få ekonomins hjul att börja rulla igen. Här med sin fru Michelle.
Foto: Scanpix

Annons

Så har då USA:s nytillträdde president på mindre än en månad lyckats baxa igenom ett gigantiskt stimulanspaket genom kongressens båda kamrar. Det är ett styrkebesked som Barack Obama bör kunna rida på länge, förutsatt att det ger de resultat han och övriga amerikaner hoppas på. En sak är i alla fall säker. Alternativet att inget göra som USA:s besegrade höger väljer, är inget alternativ.

Optimisterna söker febrilt efter hoppfulla tecken. I veckan kom bättre detaljhandelssiffror från USA. Vi kan förstås alltid hoppas att det värsta är över.

Men den som tror att det här ska lösa sig själv tar nog väldigt fel.

När Barack Obama lyckats lotsa ett stimulanspaket på fantastiska 787 miljarder dollar, 6500 miljarder svenska kronor, så är frågan snarare om det räcker eller inte.

Förhoppningen är att paketet ska rädda eller skapa 3,5 miljoner jobb i USA. Utanför USA är förhoppningen att det tillsammans med de stora stimulanspaketen över hela världen ska få igång världsekonomin igen.

Räcker då detta?

Farhågorna hos den amerikanska högern är snarare att det, trots att en tredjedel är skattesänkningar till medelklassen, bara genom att spä på de redan stora budgetunderskotten riskerar att skapa ett tryck för framtida skattehöjningar.

Republikanerna säger därför nej till hela paketet. Och Obamas försök till partiöverskridande enighet om stimulanspaketet måste sägas ha misslyckats när i representanthuset inte en enda republikan stödde det.

Att majoriteten blev så stor som 246 mot 183 visar bara hur stor Obamas valseger i november var.

I senaten där demokraternas majoritet är mindre röstade 60 för och 38 emot, sedan tre östkustrepublikaner ställt sig bakom förslaget efter att ha förhandlat ner storleken på paketet en del.

Men det är förstås inte omöjligt att redan Obamas försök att nå en bredare partipolitisk bas kommer att belönas av väljarna även om det nu misslyckades. Redan att han försökte uppskattas av många mittenväljare.

Hur stort kan då ett stimulanspaket vara? Svenskt Näringslivs Stefan Fölster menar att paketet är på gränsen till vad som kan accepteras. Den svenska högern hamnar ändå tusentals miljarder ifrån vad USA:s republikaner hävdar.

Sanningen är väl den att USA nog borde höja skatter på sikt för att åstadkomma en välfärd för alla som motsvarar en europeisk nivå.

Förhoppningsvis ökar den snabba lösningen i den här frågan Obamas möjligheter att också driva igenom en allmän sjukförsäkring.

Det är nog vad som behövs om inte amerikanernas i och för sig välbehövliga hushållssparande ska gå till överdrift så att hjulen aldrig börjar snurra igen.

En trygghetschock kan behövas både i USA och i det Sverige där de borgerliga försämrat socialförsäkringarna till en oacceptabel nivå.

Mer läsning

Annons