Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förvånad, någon?

/

Annons

En reporter från Utbildningsradions Skolfront ringde 80 slumpvis utvalda friskolor och låtsades vara en förälder till ett barn med funktionshinder. Var tionde skola sa klart nej till att ta emot barnet, nästan hälften var negativt inställda. Detta trots att kommuner är skyldiga att skjuta till extrafinansiering till skolor som undervisar elever med särskilda behov. Enda undantaget är om en kommun redan har ordnat med extrainsatser i en egen skola, då hänvisas eleven dit.

Regelverket är egentligen glasklart, från sju års ålder gäller skolplikten och alla barn har rätt till en likvärdig undervisning. Elever med särskilda behov ska få dem tillgodosedda.

Ändå brister det. Och det är klart, finns det skolor som redan på telefon avvisar ett resurskrävande barn, borde man väl inte bli förvånad. Det var radions Ekoredaktion som på onsdagen rapporterade att allt fler föräldrar klagar över att deras barns behov negligeras. 16-årige Anton Viding har ADHD och har inte deltagit i undervisningen på ett helt år.

Missförhållanden inom skolan har blivit någon av en stapelvara. Häromveckan kommenterade vi pedofilen som drev friskolor.

Kommuner har inte råd att erbjuda tillräckliga resurser och friskolor månar om sina vinstmarginaler och föredrar därför problemfria barn från medelklassen. Visst, regelverk kan alltid skärpas, sanktionsmöjligheterna mot skolor som inte tar sitt ansvar kan alltid bli hårdare. Men i grunden handlar det om organisation och resurser. Skolan behöver mer pengar för att hjälpa de utsatta barnen. Alltså, resurserna ska gå till skolan, inte försvinna som skattesänkningar eller vinst i avlägsna skatteparadis.

Mer läsning

Annons