Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försvarskaoset

/

Annons

Ingen verkar riktigt veta vad vi ska göra av försvaret. Senast förra veckan kom nya påbud: för att stärka vårt territoriella försvar ska fyra så kallade reservbataljoner inrättas och till Gotland ska våra mest avancerade stridsvagnar skickas. Med det beslutet tog Sverige hastigt och lustigt ett kliv tillbaka till den gamla tidens invasionsförsvar.

Man kan träta om mycket, men försvaret har av tradition varit en fråga där partierna sökt långsiktiga och välförankrade överrenskommelser. Att landet bör vara försvarsdugligt i händelse av konflikt har ansetts viktigare än ytliga partistrider.

Med historien som rättesnöre är det häpnadsväckande att se hur borgerligheten släppt försvarsfrågan vind för våg och överlåtit till diverse debattörer att efter eget huvud sätta den försvarspolitiska agendan. Man skulle kunna säga att regeringen matar gamarna med försvaret – med resultatet att oredan blir total.

Experter hissar och dissar, enskilda frågor bryts ur helheten, ytterligare partsinlagor spär på förvirringen och kors tvärs flyger frågorna genom luften: Hur långt ska ett Gripenflygplan behöva flyga för att kunna möta ett potentiellt hot, ska Stockholm ställas utan luftförsvar, vad händer med norra Sverige och med södra Sverige och så vidare?

Man undrar: Har vi kommit nära den kritiska punkt då man på allvar kan ifrågasätta hela idén med ett nationellt försvar?

Borgerlighetens begränsade erfarenhet av att sitta i regeringsställning har aldrig varit så tydlig som i försvarsfrågan. Ministrar emotsäger offenligt varandra, folkpartiledare Jan Björklund tänker fritt och personligt och utan förankring medan avdankade politiker gör egna inspel.

I en DN-artikel gick i går kristdemokraten Alf Svensson till angrepp mot försvarsminister Sten Tolgfors. Var det en kristdemokratisk kritik Alf Svensson framförde när han menade att regeringen urholkar riksdagens beslutandemakt över försvaret? I så fall vore det kanske klokt om Svensson visade sin debattartikel för sin kollega Göran Hägglund. Han sitter nämligen i regeringen.

Mer läsning

Annons