Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försvara upphovsrätten med sans

/

Annons
Det är bara naiva bakåtsträvare som försöker att stoppa den nya tekniken, brukar det heta. Spänn av, omfamna istället utvecklingens möjligheter!
Undrar om motsvarande argument skulle fungera i en fartkontroll: "Ursäkta, men det sitter faktiskt en V8 under huven, ska jag inte få använda hela motorns potential?"
Bara för att man kan göra något betyder inte det att det per automatik är rätt att göra det. Det räcker inte att som till exempel Jytte Guteland, SSU:s ordförande, säga att "ny teknik är positivt".
Den förestående så kallade Ipred-lagen, som ska tvinga internetleverantör att lämna ut uppgifter om enskilda fildelare till film- och skivbolagsindustrin, har rört upp starka känslor bland landets datoranvändare.
Eller har den det? De flesta svenskar tycker nog att det är högst rimligt att en låtskrivare har rätt till ekonomisk ersättning för sitt kreativa arbete.
Lön för mödan, helt enkelt.
Problemet med Ipred-lagen är inte att den markerar upphovsrätts- innehavarnas ställning, utan det hårdhänta tillvägagångssättet.
Hur ska fildelare Andersson agera om det kommer ett argt brev från Universal Music? Har fildelare Andersson de ekonomiska musklerna att bestrida anklagelsen och ta fighten i en domstol? Risken att behöva betala skyhöga rättegångskostnader räcker för att svaret ska vara givet. En armé advokater mot en ensam fildelare Andersson.
Nej, nyttan med lagen - möjligheten att slå mot de organiserade fildelningsligorna - står inte i proportion till konsekvenserna för vanligt folk.
Centerpartiet har lagt ett kompromissföreslag som går ut på att internetleverantörerna istället för att lämna ut namn och adress till musik- och filmbolagen vidarebefordrar en varning till fildelaren. På så vis kan till exempel ovetande föräldrar få reda på att deras barn ägnar sig åt olaglig fildelning.
Men hur knyter man att en viss person till brottet? Ponera att en kompis lånar datorn eller att grannen snyltar på ditt trådlösa nätverk. Rädslan för att hamna i trassliga och dyra rättsprocesser riskerar leda till att oskyldiga nätanvändare avstår en rättslig prövning, trots att de kanske skulle få rätt.
Tekniken är inget alibi, upphovsrätten måste försvaras - av polisen, inte av film- och musik- branschen.

Mer läsning

Annons