Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försvara kollektivavtalen

/
  • Organisationen Företagarna ser LO:s näringspolitiska Irene Wennemo chef som farlig. Man är rädda för att hon som utredare av ett nytt lärlingssystem ska lägga förslag på obligatoriska kollektivavtal. Hoppas hon gör det. Foto: Lars Pehrson/SvD/SCANPIX

Lärlingsutbildningar har ett stort värde. Frågan hur de ska se ut borde inte möta för hårda motsättningar.

Annons

Men eftersom den position organisationen Företagarna intagit verkligen är extrem, blir diskussionen därefter. Deras rädsla för kollektivavtal är direkt sorglig.

Mitt i all välförtjänt kritik mot regeringens högerstyrda politik är deras taktik att söka en politisk mittenposition ändå tydlig. När kritiken kommer från höger ser det ut som om regeringen är mindre extrem. I fallet Företagarna och lärlingsutbildningen har det verkligen blivit så. Och det är bra. Det är förstås bättre när regeringen ser till verkligheten i stället för att hamna i ideologiska låsningar.

Det som hänt är att utbildningsminister Jan Björklund (FP) vill utreda ett förslag till lärlingsutbildning.

I dag får den som går i gymnasiet inte samtidigt ha en anställning. Tanken är att en form av lärlingsanställningar ska införas, något som fått organisationen Företagarna att gå i taket.

Den delen kan förstås diskuteras. Företagarna är uppenbarligen rädda för att åläggas ännu ett ansvar.

Problemet är att man gör det genom att påstå att lagen om anställningsskydd (Las) då skulle ge lärlingarna problem.

Den verklighetsbeskrivningen tillbakavisas av facket genom Byggnads ordförande Hans Tilly som beskriver hur dagens bygglärlingar har det. De omfattas nämligen av Las först när de är färdigutbildade, eftersom de omfattas av ett speciellt yrkesutbildningsavtal.

Att lärlingar ändå blivit uppsagda beror på uppsägningarnas stora omfattning i dagens kris. Man kan inte ha lärlingar anställda utan handledare, som Tilly skriver.

Om företagarna vill agera mot lärlingsanställningar så bör man inte använda las som orsak.

Men Företagarna ser andra problem också. Regionchefen i Västernorrland Peter Germer oroar sig också för att regeringen haft den goda smaken att utse LO:s näringslivspolitiska chef Irene Wennemo till utredare.

Att LO precis som Företagarna själva länge argumenterat för mer lärlingsutbildning blidkar inte Germer. Han oroar sig för att: ”De för LO så heliga kollektivavtalen riskerar att bli ett villkor för att få ta emot en lärling”.

Eftersom hälften av de mindre företagen saknar kollektivavtal så kommer möjligheten att få en lärlingsplats att halveras, skriver han.

Nu ska sägas att det långtifrån är säkert att den här regeringen skulle gå på den linjen även om Wennemo lägger det förslaget.

För det andra så är det bedrövligt att organisationen Företagarna inte förstår värdet av kollektivavtalen.

Det är faktiskt konstigt att de företagare som omfattas av kollektivavtal accepterar att andra företag i organisationen struntar i dem, med den snedvridna konkurrens det kan innebära.

För lärlingarnas skull får vi hoppas att de omfattas av kollektivavtal. Det skyddet behövs både som försäkring och vid tvister på jobbet.

Mer läsning

Annons