Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försöker inte ens

Annons

Inför påsken besökte jag den där affären där man ofta träffar sina bekanta. Där kunde jag inte undgå att lyssna till en kortare konversation. Den anställde konstaterade att det var full fart på försäljningen. Kanske man i dåliga tider köper vin i stället för att åka på den där långresan, föreslog kunden.

Nej, folk har pengar, blev svaret. De låga räntorna gör att jag nu amorterar av huset så att jag snart är skuldfri om det här fortsätter sa denne optimist.

Det är nog fler än en som resonerar så. Det betyder på kort sikt att ränteläget inte ger fullt så stor stimulanseffekt som skulle behövas. Å andra sidan ökar förstås den långsiktiga tryggheten för den som slipper stora lån.

Det är väl helt enkelt så att krisen än så länge slår väldigt olika. Den som blir arbetslös får väldiga försämringar. Allt större andel av de varslade blir i krisen verkligen arbetslösa. En del beror på regeringens passivitet

I exempelvis fordonsindustrin krävde både fack och företag direkt i höstas en skrotningspremie för att försöka dämpa raset i bilförsäljningen. Tyskland gick den vägen med följd att bilförsäljningen nu ökar där så att det krisdrabbade Opel fått in likvida medel – reda pengar – som ger detta krisföretag hopp.

Nu utökas budgeten för denna skrotningspremie kraftigt. Det är många som skrotat sin minst nio år gamla bil och därmed fått 28000 kronor i rabatt om man köpt en högst ett år gammal bil. Att Sverige säger nej till kortsiktiga åtgärder i akut kris, att inte ens försöka, slår mot en viktig industri i onödan. Följ det tyska exemplet.

Mer läsning

Annons