Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försäkringskassans debacle

/

Annons

Försäkringskassan, en av Myndighetsveriges riktiga kolosser, sitter dubbelt i klistret. Det är inte socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson som tvingas ta emot vågen av klagomål efter försämringarna i sjukförsäkringen. På socialdepartementet finns ingen telefonlinje för missnöjda kunder. Vreden riktas istället mot verkställaren: Försäkringskassan. Även fast alla egentligen vet att det inte är kassans hårt prövade handläggarstab som har skrivit lagtexten.

I ett land med nio miljoner invånare är det nödvändigt att det finns myndigheter som hanterar och utför makthavarnas vilja. Den nuvarande regeringen borde vara extra tacksam att det finns en myndighet som kan buffra mycket av den ilska som dess beslut orsakat i medborgarlagren.

Så blir det Försäkringskassans otacksamma uppgift att svara Göran och Greta vad som händer ifall sjukpenningen dras in.

Inte nog med att Försäkringskassan ska verkställa en politik som raserar tillvaron för många, man har dessutom stora problem att ge dem som faktiskt har rätt till ersättning sina pengar på utsatt tid. Under 2008 fick många vänta alldeles för länge på bland annat föräldrapenning och bostadstillägg.

Orsaken till förseningarna förklaras med den stora omorganisation som genomfördes under det föregående året. Det finns dock inga ursäkter som kan försvara debaclet. Vi har exempel på enskilda som har tvingats låna pengar för att klara sina mest basala behov: mat på bordet och tak över huvudet.

Försäkringskassan och regeringen bryter därmed sin del av samhällskontraktet. Välfärdsstaten förmår inte att uppfylla sina åtaganden. För ett land som Sverige, med ett av världens högsta skattetryck, blir misslyckandet förstås extra tydligt.

Vilka är då utsikterna för 2009? Vad gäller regeringens brutala försämringar i sjukförsäkringen finns inga tecken på en ljusning, tiotusentals människor ligger i riskzonen för helt eller delvis indragen sjukpenning.

Inget tyder heller på att vi kan förvänta oss bättre punktlighet. Enligt en rapport från Statskontoret riskerar problemen snarast att förvärras! Försäkringskassans egen kassa är nämligen ett enda stort svart hål. För att inte överskrida sina anslag krävs kostnadsminskningar på 900 miljoner kronor.

Det behövs ingen miniräknare för att förstå att ekvationen är omöjlig. Regeringen måste nu ta sitt ansvar. Ett försenat bygglov går att leva med, en försenad sjukpenning kan däremot få dramatiska konsekvenser. Det är inte acceptabelt att Försäkringskassans interna problem tillåts spilla över på vanligt hederligt folk.

Vi har faktiskt betalat för att det här ska fungera!

Mer läsning

Annons