Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förnedras

Annons

Många hoppas på en vändning. Ännu fler hoppas att vi i alla fall nått botten. Kanske är vi faktiskt där, om det nu inte handlar om att vi hamnat på en platå i ett fortsatt fall. Av krisen återstår hur som helst väldiga konsekvenser i form av främst fortsatt stigande arbetslöshet.

En för Sverige avgörande faktor är utvecklingen i grannlandet Lettland som befinner sig i en kris så djup så att de gladeligen hellre hade önskat sig den situation som Göran Persson talat om som så förnedrande, när han för att ta Sverige ur 90-talskrisen fick låna pengar hos unga finanslejon på Wall Street.

Lettland tvingas istället förnedra sig hos den internationella valutafonden, och hos den svenska regeringen. Det sista är kanske värst. För Sverige har verkligen anledning att hoppas att den lettiska valutan klarar sig undan en devalvering som skulle ställa svenska storbanker inför väldiga kreditförluster.

Så villkoren för både de svenska lånen och för Internationella valutafondens lån är stenhårda besparingar i välfärden. Det senaste är att Lettlands Radio ser ut att tystna i sommar.

Man kan verkligen fråga sig om det är rätt metod att ta landet ur en akut efterfrågekris. Vi minns ju hur kronfallet blev räddningen för svensk ekonomi. Och vi vet ju så mycket marxister är vi ännu att det är av arbete vi lever. Det är arbete som skapar det välstånd vi har att fördela.

Det gäller i både Sverige och Lettland. Man kan verkligen ifrågasätta det rättvisa i att Lettland ska ta hela kostnaden för de svenska bankernas vettlösa agerande där.

Mer läsning

Annons