Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förblindat samhälle

/

Annons

Att gå på toa om natten kan ibland kännas som att befinna sig i ett flipperspel; man studsar fram genom rummen och har man otur smäller foten in i någon dörrlist. Mitt i vintern, mitt i becksvarta natten kan det nästan vara lite obehagligt att ta sig fram i hemmet. Man känner sig handikappad, försiktigt rör man sig framåt, rädd för att krocka med något hinder.

För en blind person är det natt dygnet runt. Har man nedsatt eller ingen syn är det således inte bara de nattliga toabesöken som kan vara besvärliga; många synskadade behöver till exempel hjälp med att röra sig i okända miljöer och ta in skriftlig information.

Människor som på grund av funktionsnedsättningar behöver stöd med de dagliga sysslorna kan begära hjälp från sina hemkommuner. Vilken assistans som ges skiljer sig som LT berättade i går markant mellan olika kommuner. I Strömsund får synskadade ledsagning men bara inom kommungränsen och i Östersund erbjuds gratis inläsning men väntetiden för ledsagning kan vara upp till en vecka.

Mest frapperande är kanske ändå inte skillnaderna i service utan de ekonomiska bördor som läggs på de synskadade. Tänk att behöva betala 300 kronor för en halvtimmes ledsagning i mataffären, då vill man inte komma hem och inse att man glömt köpa mjölken ... Eller vad sägs om att slanta upp 600 för att få sällskap till teatern? Vi pratar alltså inte om fallskärmshoppning och andra excesser utan om möjligheten till ett liv som inte begränsar sig inom bostadens fyra väggar. Vi pratar inte heller om någon liten grupp, omkring 100 000 svenskar har någon form av synskada.

Synskadades riksförbund (SRF) kartlägger nu vilka kommuner som är bäst anpassade för synskadades behov. Ambitionen är att uppmärksamma skillnader mellan kommuner och skapa opinion för en kostnadsfri och brukaranpassad ledsagarservice. Det är lätt att sympatisera med SRF:s kampanj. Samhället är i allt väsentligt anpassat för det ljuskänsliga ögat. Egentligen är det kanske inte de synskadade som ser sämst, utan vi som ser utan att se behoven.

Mer läsning

Annons