Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För alltid märkta

Gazaborna börjar nu återvända till sina hus. Förutsatt att det finns något hus att återvända till. Förödelsen i Gaza är monumental. Skadorna på infrastrukturen är omfattande, återuppbyggnaden kommer att ta flera månader, kanske rent av åratal.

Annons

Trots att parterna enats om en vapenvila är det alltjämt Israel som håller i taktpinnen. Möjligheterna att föra in förnödenheter, gas och drivmedel och byggmaterial villkoras helt och hållet av den israeliska överheten.

Att bombregnet upphört betyder alltså inte att den humanitära situationen automatiskt förbättras. Israels makt över Gazas gränser är ett nog så kraftfullt vapen.

Men den materiella förödelsen, det faktum att betydande delar av Gaza är lagt i ruiner, är ändå inte det värsta. Det värsta är förstås det fysiska och psykiska traumat. När vi kräver utredningar om Israels krigsbrott gör vi det med de stackars barnen i åtanke. Barnen som kommer att drömma mardrömmar och kissa i sängen och utveckla posttraumatiska stressreaktioner. Barnen som har tvingats uppleva så mycket sorg och förtvivlan att det inte med ord går att beskriva.

Tror Israel att Gazas unga någonsin kommer att glömma barbariet? Nej, konsekvenserna av den tre veckor långa offensiven kommer att plåga Gaza – och Israel – under mycket lång tid.

Mer läsning

Annons