Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Feltänkt system

Annons

Krisen testar verkligen den borgerliga regeringens nya regelverk. Till de mest horribla förändringarna – läs försämringarna – hör de kraftigt höjda avgifterna till a-kassan. Till att börja med innebar det att en halv miljon människor som lämnade a-kassan när avgifterna chockhöjdes i de ovanligt goda tider som den socialdemokratiska regeringen lämnade efter sig. I nästa skede backade den borgerliga regeringen genom att föreslå en liten minskning av avgiften. Men för många blev det ändå en kraftigt höjd avgift eftersom den gjordes avhängig av hur många arbetslösa varje enskild arbetslöshetskassa har. Det innebär att regeringen praktiserar en form av omvänd Robin Hoodpolitik.

I de branscher där arbetslösheten nu exploderar till historiskt höga nivåer, drabbas de anslutna till a-kassan, arbetande såväl som arbetslösa, av högsta möjliga avgift.

Istället för att löntagare i branscher där arbetslöshetsrisken är mindre kan bidra till att hålla nere avgiften för alla, så ska hela problemet tas i de mest konkurrensutsatta branscherna.

Dagens kris avslöjar obarmhärtigt hur feltänkt detta system är. Det förstärker problemet att folk inte har råd att försäkra sig mot arbetslöshet. Det förstärker i nästa steg problemet för kommunerna, som inte kan undvika att socialbidragen ökar.

Mer läsning

Annons