Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Felkonstruerad arbetsmarknad

Annons

Carl Emilsson från Lund har dragit i gång ett unikt projekt. Genom en egenkonstruerad databas skickar han ut 300500 likadana arbetsansökningar i timmen, rapporterar DN. På det viset söker han samtliga jobb som finns utlagda via Arbetsförmedlingen och som går att söka via e-post – totalt 62 000 tjänster. Bakgrunden till projektet är att han inte får någon ersättning från a-kassan eftersom Arbetsförmedlingen anser att han söker för få jobb.

Cirka 120 000 arbetslösa svenskar står utan a-kassa. Om alla de gjorde som den unge databaskonstruktören från Lund, skulle snart drygt 7,4 miljarder ansökningar dimpa ner i inkorgarna hos potentiella arbetsgivare. Varje tjänst skulle alltså generera 120 000 ansökningar.

Skulle det lösa problemen på den svenska arbetsmarknaden? Nej, problemet är inte att arbetslösa söker för få jobb. Antalet lediga platser som anmäldes till Arbetsförmedlingen ökade från 550 000 förra året till 690 000 i år, samtidigt fick något färre personer jobb via Arbetsförmedlingen, rapporterar Ekot. Det visar på missmatchning: jobben finns, men de sökande har inte kompetens för dem. Har man inte rätt kvalifikationer spelar det ingen roll om man söker en eller hundratusen tjänster.

PR-byråerna slåss säkert redan om Carl Emilsson, men han säger själv att det inte är ett ”jippo” utan att han bara ville ha ett jobb. Det finns ingen anledning att misstro honom. Däremot visar hans idé hur fel det blivit på den svenska arbetsmarknaden.

Mer läsning

Annons