Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fattigdomsbevis för samhället

Annons

Allt fler ägnar sig åt volontärarbete, rapporterar TT. T ydligen har det blivit populärt inom företagsledningar att låta sina anställda syssla med ideella insatser på arbetstid. Coca Cola har till exempel låtit sina 700 anställda arbeta en dag på Frälsningsarméns andrahandsbutiker, Myrorna. Frivilligarbetet blir i det här sammanhanget en trevlig aktivitet, tänkt att svetsa samman arbetsgruppen. Ser man till det totala antalet timmar som läggs ner på frivilligarbete handlar det emellertid om betydande insatser; 50 000 svenskar arbetar ideellt och enligt Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare uppgår värdet av deras arbete till nästan en halv miljard per år. Mycket pengar, men jämfört med andra länder är välgörenhet ett ganska udda inslag.

Den allmänna bilden av svensk samhällsorganisation är väl snarare den starka staten som ser efter oss från vaggan till graven. Får du problem som italienare söker du stöd i familjen eller hos kyrkan, i Sverige ringer du Försäkringskassan. Den här bilden kontrasteras dock av det växande volontärarbetet.

I själva verket är det mycket som fattas – för allt fler. Klyftorna ökar, vi ställs inför en allt mer komplex verklighet med en hårdare utslagning som följd. Det blir svårare att komma tillbaka. I dag finns få alternativ för de som av olika skäl inte hänger med, antingen så fixar du tempot och får dina skattesänkningar eller så åker du ut. Utvecklingen sammanfaller förstås med åratal av sänkta socialpolitiska ambitioner – inte minst sedan det borgerliga maktskiftet 2006.

Nyheten att frivilligarbetet ökar ingår i denna större berättelse, den om en välfärdsstat i upplösning.

Mer läsning

Annons