Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fasa ut oljan!

/

Annons

När temperaturen når under minus fem grader – vilket inte direkt hör till ovanligheterna i Åre – måste Jämtkraft elda olja för att klara leveranserna till sina fjärrvärme-kunder. Det berättade LT i går. Åre har växt stadigt på senare år, och det är förståeligt om Jämtkraft haft svårt att hinna möta den ökande efterfrågan. Men fem minusgrader – vi lever ju för sjutton i ett vinterlandskap!

Och hemska tanke om ett större hotell skulle vilja koppla in sig på ledningarna, då ”måste vi börja elda olja när det är nollgradigt”, låter Dag Wiklund, Jämtkrafts fjärrvärmeansvarige, oss förstå. Jämtkraft, eller snarast miljön, får väl tacka lågkonjunkturen för att byggboomen bedarrat i Åredalen ...

Vi vill investera i klimatsmart teknik, förklarar kraftbolaget, men det är dyrt och dessutom har man inte hittat någon lämplig plats för en ny anläggning. För ett företag med hög svansföring i miljöfrågor och med en vinst på 150 miljoner i den senaste årsredovisningen är det inte en acceptabel hållning.

Åre har trots en hård exploatering lyckats behålla mycket av sin charm. Men i längden duger det inte med att bara upprätthålla en vacker fasad.

Åre kommun är delägare i Jämtkraft och av förståeliga skäl är man därför intresserade av nya kunder till fjärrvärmenätet. När kommunen beviljar bygglov för villor i detalj-planerade områden ställs ofta krav på fjärrvärmeanslutning. Är det för mycket begärt att kommunen konsekvensanalyserar effekterna av en ökad fjärrvärmeanvändning? Eller är det tidningen som ska förklara sambanden?

Mer läsning

Annons