Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farhågan besannades

Nej, det är inte läge att spela efterklok dagen efter att en person mist livet. Och vi har ännu inte hela bilden klar för oss. Men det måste ändå sägas: detta var PRECIS vad så många hade varnat för!

Annons

Beslutet att släcka gatubelysningen i Östersund var dumt. Och om politikerna i miljö- och samhällsnämnden inte i förväg kunde förstå hur sabla mörkt det faktiskt skulle bli så hade det räckt med en promenad natten mot andra maj för att inse misstaget. Men icke. Det krävdes en smärre proteststorm innan nämndordförannde Göte Murén ändrade sig – men då återtändes belysningen bara under helgnätter.
Natten mot tisdag var alltså lyset släckt längs Rådhusgatan. Det var dessutom regnigt och personen som blev påkörd bar mörka kläder. Den välvilliga tolkningen är att flera olyckliga omständigheter bidrog till den tragiska utgången. Men det är just därför som gatubelysningen ska vara tänd! Ibland infaller regniga nätter med dålig sikt och det kommer alltid finnas fotgängare med mörka kläder. Liksom det alltid kommer finnas ljusskygga typer som rör sig ute nattetid. Poängen är ju att tänd belysning ska fungera som en motkraft; blister ska få en chans att upptäcka fotgängare, vandaler och bråkmakare ska avskräckas från att göra dumheter.
Efter beslut av Göte Murén ska nu gatubelysningen åter tändas. I sinnet känns det dock väldigt mörkt just nu.

En sista sak, om det fortfarande finns någon politiker som vidhåller att gatubelysningen ska vara fortsatt nedsläckt i höst – släpp den tanken snabbt.

Mer läsning

Annons