Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Faran med vinster och behov av kontroll

/

Det kommer att bli strid på den socialdemokratiska kongressen kring frågan om vinster i vård och skola, och om samhällets kontroll över skattepengarna.

Annons

Den socialdemokratiska partistyrelsen har hamnat i ett par märkliga kompromisser. Den ena gäller friskoleeländet, där den fria etableringsrätten är ett speciellt problem. I rädslan för att ett kommunalt veto ska ge friskoleanhängarna stora skälvan, så har man hamnat i ett beslut där kommun och friskola förhandlar, med hjälp av staten om så behövs.

Det är förstås en förbättring jämfört med i dag då friskolan har alla rättigheter medan kommunen bara har att ge av skattepengarna. En förhandlad fördröjning med två år vore en klar förbättring. Men det förklarar inte varför ett veto inte är bättre. Då har ju medborgarna möjlighet att välja företrädare som man vet var de står.

Det är faktiskt märkligt att man ser problemet med den fria etableringsrätten i vården, men inte i skolans värld.

En annan diskussion gäller vinsterna i vård och skola. En del Socialdemokrater frågar sig fortfarande vad som är fel med vinster. I normalfallet inget alls skulle jag säga. Men det betyder inte att det går att upphandla en skola med samma goda samvete som man upphandlar ett skolbygge.

Som den förre socialdemokratiske ministern Bengt Göransson skriver i Aktuellt i politiken (nr 33 och 36/09), så innehåller bygget en rejäl kravspecifikation. En skolpeng gör det inte. Tusentals små beslut en del av dem obehagliga, påverkar vinstens storlek

I nummer 38 av samma tidning motiverar sig professor Bo Malmberg: i skola och omsorg råder inte producenten ensam över hur resultatet blir. Elever, föräldrar, vårdbehövande och anhöriga har en minst lika viktig roll. Varför skulle då ägarna ensamma få sticka vinsten i egen ficka? Han pläderar för icke-vinstdrivande företag.

Östersunds kommunalråd Jens Nilsson (S) varnar i samma nummer för marknadsfundamentalister. Östersund har sedan 15 år upphandlat delar av välfärdstjänsterna. Men man har hela tiden haft kvar egen kommunal verksamhet för att inte hamna helt i händerna på några stora aktörer.

Nilsson efterlyser nu rätten att styra upphandlingarna till typen sociala företag som återinvesterar hela vinsten i verksamheten. Det kan handla om kooperativa företag, om nonprofitbolag eller ideella föreningar. Möjligheten saknas märkligt nog i dag.

Här öppnas för en kompromiss som borde kunna få anhängare. Om vinsten inte delas ut till ägare minskar risken att strävan efter vinst går ut över vårdtagare som inte får rätt remisser eller över elever som väljs bort.

Mer läsning

Annons