Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse borde vara regel

/

Annons

För tio år sedan bestämde riksdagen att 1 500 spänn för ett samlag i baksätet inte är samma sak som att köpa en liter mjölk på Ica. Med sexköpslagen markerade vi ett brott med den urgamla synen på kvinnans kropp som en handelsvara vilken som helst. Det var kontroversiellt då och trots att vi levt med lagen i ett decennium så polariserar den fortfarande.

Bokstavstroende liberaler ser en klåfingrig och tandlös lagstiftning som försöker sätta marknadsekonomins grundläggande mekanismer ur spel. I centrum står den frivilliga transaktionen, baserad på tillgång och efterfrågan. Det finns de som vill köpa ett ligg och de som är beredda att sälja och därmed finns förutsättningar för en affärsuppgörelse och det är ingenting som staten ska peta i. I de bokstavstroende liberalernas värld är den prostituerade en slipad affärskvinna och inte en Irena från Vitryssland som måste sälja kropp och själ flera gånger om dagen.

För att verkligen betona sexköpslagens svaghet brukar de bokstavstroende hänvisa till det låga antalet fällande domar. På tio år har bara två personer hamnat i finkan och ytterligare 228 fått betala böter.

Rättsväsendet prioriterar brottslighet utifrån en fallande skala: i toppen ligger spaningsmord, i botten stulna cyklar. Var på skalan placerar sig den som ertappats med att köpa sexuella tjänster? Att torska med byxorna nere är likvärdigt med snatteri. Sexköp är således en tämligen riskfri hobby. Den personliga insatsen är löjligt låg och därom finns det flera bedrövliga exempel.

Minns justitierådet (domare i högsta domstolen) som dömdes för att ha betalat en 20-åring för sex. Justitierådet fick fortsätta att döma. Och så förra veckans bomb, ett kommunalråd avslöjas ha närvarat vid i ett gruppsexmöte där en minderårig flicka utnyttjats. Domen: 1 500 kronor i böter. Politikern fick förvisso avgå. Men straffet!

När inte ens höga politiker och jurister – personer som verkligen har allt att förlora – tvekar att jaga efter prostituerade inser man att sexköpslagen inte fått avsedd effekt. Nuvarande lagstiftning är rent ut sagt ett skämt.

Människohandel, drogmissbruk, våldtäkter, utnyttjande av minderåriga. Det är inte sexköpslagens intentioner som är fel utan straffvärderingen. Låt fängelse vara regel, inte undantag!

Mer läsning

Annons