Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fakta om en orättvis värld

/

Annons

Oxfam, en global organisation som bekämpar fattigdom, har skrivit en rapport som svämmar över av statistik. Ändå läser jag den med stigande intresse, förvåning, misstro, bestörtning och ilska.

Rapporten handlar om klyftorna mellan rika och fattiga. Klyftor som korrumperar, hindrar tillväxt och social rörlighet, ger bränsle till brottslighet och konflikter. De växer snabbt. Främsta orsaken, enligt rapportförfattarna, är "marknadsfundamentalismen”, en övertro på att oreglerade marknadskrafter är det bästa för samhället.

Här är några siffror ur rapporten. De får tala för sig själva:

* De 85 rikaste personerna i världen äger tillsammans lika mycket som halva jordens befolkning.

* Mellan mars 2013 och mars 2014 ökade deras samlade förmögenhet med 4,9 miljarder kronor. Varje dag.

* Tre av världens 30 rikaste personer är kvinnor.

* Sedan finanskrisen har antalet miljardärer fördubblats och är nu uppe i 1 645 personer.

* Om man hade beskattat deras förmögenheter med 1,5 procent strax efter finanskrisen och investerat dem i hälsovård, skulle man ha räddat 23 miljoner människoliv.

* Om världens miljardärer hade betalat 1,5 procent i förmögenhetsskatt under 2014 skulle det ha täckt det som fattas för att alla barn i världen ska kunna gå i skolan.

* Bland de 358 miljoner människor som lever i extrem fattigdom i de afrikanska länderna söder om Sahara finns 16 miljardärer.

* Om Bill Gates skulle spendera en miljon dollar varje dag skulle det ta honom 218 år att göra av med sin förmögenhet.

Slutligen: Sju av tio människor bor i ett land där klyftorna mellan rika och fattiga har växt de senaste 30 åren.

Men det går att vända utvecklingen med en aktiv politik för att motverka ojämlikhet, menar Oxfam. En global skatt på förmögenhet är ett förslag. Internationellt samarbete för att utbyta information och försvåra skattesmitning och utnyttjande av kryphål är ett annat. Inkomstklyftor kan bekämpas. Med politik.

Mer läsning

Annons