Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facken i USA gör motstånd

Annons

I USA styr den för amerikanska mått vänstersinnade presidenten Barack Obama. Men den ena av parlamentets två kamrar styrs sen nyår av en höger som är väldigt mycket höger efter våra mått mätt. En höger som försöker blockera det mesta av offentliga utgifter. En överenskommelse om en tillfällig budget ger staten en frist på ett par veckor. Men sen kan det bli stopp och akuta uppsägningar på det mesta utom det som direkt skulle hota medborgarna eller landets säkerhet.

Det är verkligen tragiskt att denna höger kunnat växa sig så stark, trots den eufori som rådde när Obama valdes. De förhoppningar som väcktes var visserligen så stora att de knappast kunde infrias. Men det är faktiskt märkligt att så många väljare inte hade längre tålamod än två år när nu Obama tillträdde i efterdyningarna av en akut finanskris. Nu skärps motsättningarna. Flera republikanska guvernörer har inlett ett rent krig mot de offentliganställda och deras fackföreningar. Både kollektivavtal och fackens förhandlingsrätt ifrågasätts. Det märkliga är att det får visst stöd.

I ett land där facken är svaga, är de offentliganställdas fack ett undantag. Lärare, brandmän och poliser har fungerande fack. Till skillnad från de privatanställda har man därmed i stor utsträckning kunnat försvara sina pensionsförmåner. Privatanställda som i stor utsträckning blivit av med såna förmåner kan ställa sig frågan, varför ska mina skattepengar gå till pensioner åt andra, när jag inte får något själv.

Så blir det i länder där klyftorna blir för stora. Det är därför det är så farligt när klyftorna nu växer i vårt land (se huvudledaren). Vad gäller USA kan vi ändå glädjas över att facken ändå lyckas rätt bra med att mobilisera mot högerns försämringar. Massmöten förekommer på många håll. I delstaten Wisconsin vägrar ett antal demokratiska delstatssenatorer rent av att komma till senaten. Genom att utebli blir den republikanska majoriteten nämligen inte beslutsmässig. Märkligt. Men motståndet är nödvändigt.

Mer läsning

Annons