Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Europas sossar är i kris

Annons

Världen och Europa befinner sig i en kris orsakad av en kollaps på den oreglerade finansmarknaden. Trots detta befinner sig den europeiska socialdemokratin i en politisk kris. Den har inte lyckats vinna väljarnas förtroende. I stället växer sig otäcka nationalistiska stämningar breda på sina håll. Socialdemokraterna har misslyckats med att erbjuda ett trovärdigt systemkritiskt alternativ ett alternativ för mindre klyftor och välfärd till de breda grupperna.

Riktigt hur krisen slutar politiskt vet vi förstås inte än. Krisen är bråddjup och varslen duggar tätt, men den stora ökningen av arbetslösheten ligger ännu framför oss. För Sveriges del varnar Arbetsförmedlingen nu för en arbetslöshet på 11,3 procent nästa år. Det är över en halv miljon människor i arbetsför ålder.

Läget är likartat i stora delar av Europa. Frågan är vem som kan sägas ha en trovärdig lösning på problemet. I ett val som EU-valet är det normalt att de regerande partierna straffas av väljarna.

Men i EU-valet verkar det som om det är just de socialdemokratiska regeringarna och socialdemokraterna i de koalitionsregeringar de deltar i, som drabbats hårdast.

Storbritannien är ett särfall, med ett långt regeringsinnehav och djup ekonomisk kris. De brittiska socialdemokraterna får också dras med problemet att de inte kan svära sig fria för att ha behållit mycket av den avregleringsväg som banat väg för krisen. Även om man gripit in när problemen blivit uppenbara, som när Banverket återförstatligades.

Labour har varit bättre för de fattiga än det tidigare konservativa styret.

Men skillnaden har inte varit tydlig nog, och klyftorna har tillåtits växa. Helt trovärdiga som systemkritiker är labour inte.

Något liknande tycks ha skett i Tyskland, där socialdemokraterna fick 21 procent. Trots att man regerar tillsammans med den kristdemokratiska högern så drabbades i första hand socialdemokra- terna av väljarnas missnöje. Men redan när man regerade med de gröna var kritiken stark från fackföreningarna för att man tog alltför litet socialt ansvar. Och man underskattade problemet med växande klyftor.

I Frankrike kom de hopplöst splittrade socialisterna i höjd med de gröna i valet på 16 procent, långt efter den impopuläre högerpresidenten Sarkozys parti. I Spanien som i krisen drabbats av skyhög arbetslöshet under socialistisk regering, höll man ställningarna något så när, även om man förlorade fem procent till 38 procent, så att de konservativa gick om. I de nya EU-länderna i öst är socialdemokratin väldigt svag på de flesta håll.

Bara i Grekland och på Malta kan (S)-framgångar inregistreras, och då i opposition.

Socialdemokraterna i Europa måste visa att de står för något annat än de borgerliga. Minskade klyftor är ett självändamål. Välståndet från en reglerad marknadsekonomi ska fördelas så att välfärden når hela befolkningen.

Mer läsning

Annons