Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Euroobligationer kan bli en av krisens lösningar

/

Annons

EU-kommissionens ordförande, den normalt rätt anonyme och konservative portugisen Jose Manuel Barroso lugnade i går börserna genom att lova att frågan om euroobligationer ska utredas. Här ger vi i punktform svar på vad som kan menas med det.

Varför euroobligationer?

Svar: Många europeiska länder är satta under marknadens hårda tryck. Att det är samma finansmarknad som för bara några år sen räddades av staterna gör inte problemet mindre. Så här på dagen tre år efter Lehman-kraschen gäller det att finna lösningar. Euroobligationen är en gemensam lösning på ett gemensamt problem för de länder som gått med i euroland.

Vad är då euroobligationer?

Svar: Det vet vi egentligen inte än i detalj. Just därför är det så viktigt att saken utreds. Men grundtanken är att EU genom att agera gemensamt ska få ner de skyhöga räntor marknaden kräver även av länder som har en låg statsskuld som exempelvis Spanien. Det är extra viktigt när krisen drabbar länder som är så stora att EU-systemet har svårt att stötta dem. Men det talas i alla fall om minst två sorters obligationer.

Vilka då?

Svar: Den ena grundtanken handlar om en pool där ländernas statsskulder läggs in i potten gemensamt. När ett svårt skuldsatt land som Grekland måste omsätta sina lån, så får de en betydligt lägre ränta än de annars skulle få. Men länder som likt Tyskland kan låna till låg ränta i dag, får då högre ränta i stället.

Den andra idén då?

Svar: Det kallas projektobligationer, och är mer inriktad på att hålla investeringarna uppe i ett Europa där tillväxten är för låg. Det gör det billigare att investera i framtiden även i de skuldsatta länderna. Och det är gynnsamt för alla utom för marknaden. Ett av EU:s sen länge dokumenterade grundproblem är just den låga investeringsvolymen.

Vilka invändningar finns det?

Svar: Från främst högerhåll, men också från exempelvis finländska sossar sägs att stöd som dessa främst gynnar länder som misskött sin ekonomi på bekostnad av dem som gjort sin hemläxa. I Tyskland finns samma stämningar. Fast där går sossarna bra i opinionen trots att man är för att utreda euroobligationerna. Det finns en rationell orsak till det. Det handlar inte om välgörenhet utan om ömsesidiga intressen solidaritet. För tyska banker är i farozonen om krisen inte får en ordnad lösning.

Finns andra invändningar?

Svar: När det gäller projektobligationerna finns en oro inom socialistgruppen, där sossarna ingår, för att förslaget i det högerdominerade EU ska innebära privatiseringar. Vi har ju sett hur illa sånt slagit i Sverige i exempelvis Arlandabanan.

Finns partipolitiska låsningar?

Svar: EU-kommissionens Barroso som nu föreslår att frågan ska utredas är konservativ. Andra som våra nyliberala svenska Moderater är direkt emot. De är åtstramningsfundamentalister som talar om skuldkrisen som om den alltid beror på misskötsel, och som om åtstramningar är lösningen också i den tillväxtkris vi sett växa fram på sensommaren. Sossarna ser på det hela på ett annat sätt. De sätter kampen mot arbetslösheten i centrum. Utan tillväxt inga jobb. Mycket är vunnet om gemensamma lösningar kan hålla ner räntorna och upp tillväxten.

Men underskotten då?

Svar: Jo, de är ett jätteproblem. Socialdemokraternas Göran Persson hade verkligen rätt när han sa att den som är satt i skuld inte är fri. Men det går inte att ta sig ur skuldfällan genom att inte arbeta! Här behövs gemensamma tag.

Blir då detta verklighet?

Svar: Ingen vet! Men jag tror det, eftersom euroland behöver en lösning på den svåra kris man befinner sig i. Alternativet till euroobligationer (hur de än utformas) förskräcker. Förslagets detaljer avgör hur det går.

Påverkar detta Sverige?

Svar: Definitivt. Alternativet till en räddad euro bör förskräcka alla i ett litet exportberoende land som Sverige, även om vi själva står utanför.

Mer läsning

Annons