Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU – modernt och unket

/

Annons

Mot omvärlden uppträder ofta EU med stort moraliskt självförtroende. Unionen är sällan sen att fördöma kränkningar av mänskliga rättigheter och andra oförrätter. Kraven på världen utanför är höga; innan Turkiet kan godkännas som fullvärdig EU-medlem väntar många år av reformer.

EU symboliserar modernitet och upplysning, åtminstone är det den bild som projiceras utåt. Tittar man däremot inåt, på enskilda medlemsländer, hittar man exempel på strömningar som närmast leder tankarna åt det fascistoida hållet. Nationen ska hållas ihop, individerna ska hålla sig inom statens uppsatta ramar, avvikelser accepteras inte.

I tisdags klubbade Litauens parlament, med klar majoritet, igenom ”lagen om skydd av minderåriga mot skadliga effekter av allmän information”. Förutom förbud mot svordomar, hypnos och en hel räcka andra mer eller mindre underliga saker, får inte heller positiv information om homo- och bisexuella relationer spridas till minderåriga. Om det däremot är okej att sprida negativ information framgår ej. Förbudet mot homosexuella skönmålningar specificeras i ett sidodokument som talar om ”icketraditionella sexuella läggningar”.

Man häpnar! Litauen, det sydligaste av de tre baltländerna, bara några tiotals mil från svenskt fastland, skruvar tillbaka klockan flera decennier. 1979 beslutade svenska Socialstyrelsen, under dåvarande generaldirektören Barbro Westerholm, att avskaffa homosexualitet som sjukdomsbegrepp.

Litauen och Sverige verkar inom samma union, men där slutar också likheterna. Och det finns fler exempel. På Malta är abort totalförbjudet, liksom i Polen, där homosexuella förföljs och klassas som ett hot mot det traditionella familjekonceptet. Var femte manlig homosexuell polack uppger att han utsatts för fysiskt våld.

Man kan förvisso anse att enskilda medlemsländers tillkortakommanden är till för att åtgärdas. Länder som fortfarande befinner sig på stenåldern kanske kan ta intryck av de många positiva exempel som finns inom unionen. Detta är ett ynkligt resonemang. Att det spanska tågnätet borde kopieras av andra eller att svenskarnas förmåga att källsortera skulle kunna inspirera är inte riktigt samma sak som att grundläggande rättigheter kränks inom EU. I de här viktiga frågorna måste marginalerna vara små. Ultrakonservativa avarter, typ Litauen, kan inte accepteras.

Nästa gång Fredrik Reinfeldt, i egenskap av EU-ordförande, träffar företrädare för den litauiska regeringen kan han hoppa över de inledande artighetsfraserna.

Mer läsning

Annons