Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU alltid en tacksam slagpåse

/

Annons

Att kritisera pengarullningen inom EU är ungefär lika riskfritt som att ifrågasätta den musikaliska nivån på Melodifestivalen. Inte sällan är kritiken berättigad, mot EU alltså. Senast häromveckan luftades ånyo kritik mot den flyttkarusell som EU-parlamentet varje månad tvingas företa. För att blidka Paris är parlamentets sessioner förlagda till Strasbourg. Under en vecka varje månad överger därför parlamentariker och tjänstemännen sina kontor i Bryssel och beger sig till den franska gränsstaden. Upplägget är klimatfientligt, absurt och stärker bilden av ett ineffektivt men dyrt unionsbygge.

Sedan har vi de gigantiska jordbrukssubventionerna, EU:s enskilt största utgiftspost, 500 miljarder per år. Den nordiska mejeriätten Arla får 100 miljoner i exportbidrag som företaget kan använda till att dumpa billigt mjölkpulver i Dominikanska republiken. Så slår man effektivt undan benen för fattiga bönder i tredje världen.

Och så var det de jättelika strukturfonderna, EU:s näst största utgiftspost. I potten för perioden 2007–2013 ligger 3 200 miljarder kronor. I fjol höstas berättade den brittiska tidningen Finacial Times hur bland annat storföretag som Coca Cola och Hennes & Mauritz fått del av EU:s stödpengar, trots att dess egentliga syfte är att stimulera små och medelstora företag och utjämna skillnader mellan regioner. Mest pikant var kanske avslöjandet att pengar gått till att sponsra en konsert med Elton John i den syditalienska staden Neapel. Pengarna var avsedda att främja regional kultur, och regionens tidigare turistchef försvarade faktiskt arrangemanget med att den brittiska poplegenden för första gången någonsin sjungit den neapolitanska låten ”O sole mio”. Det var tydligen så stämningsfullt att en del lyssnare blev rörda till tårar…

Att kritisera EU:s budget är ofarligt. Problemet är bara att unionens sammanhållningspolitik faktiskt gör nytta, strukturfonderna är ett viktigt instrument för att främja utveckling. Inte minst i denna räjong. Vad händer med stödet till unionens fattiga, glest befolkade och vidsträckta regioner om Sveriges linje blir vinnande i budgetförhandlingarna? Regeringen vill nämligen minska EU:s budget. Hur kan regionminister Anna-Karin Hatt (C), nyligen på besök i länet, hävda vikten av regional utveckling samtidigt som hennes regering försöker strypa de regionala anslagen? Men om vi minskar EU:s budget blir det ju mer pengar kvar till länderna att själva fördela. Det kan bara vara regionministern själv som möjligen tror på det resonemanget.

Ekonomiskt stöd till nya biogasstationer i Norrlands inland är knappast vad finansminister Anders Borg skulle överväga om han hade pengar över. Borg vill ju sänka skatterna!

Mer läsning

Annons