Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett steg i rätt riktning räcker inte

/
  • Fredrik Reinfeldt (till vänster) lovar nu, till skillnad från vad Anders Fogh Rasmussen gjorde i Danmark, att inte regera vidare med hjälp av SD om de rödgröna blir större. Men om de borgerliga blir större tänker han uppenbarligen ge SD en vägmästarroll. Foto: LIU PING/SVenska AMBASSADEN/scanpix

Annons

När Moderatledaren Fredrik Reinfeldt äntligen diskuterar den fråga många oroat sig för, nämligen hur en eventuell vågmästarställning för Sverigedemokraterna efter valet ska hanteras, så gjorde han klokt i att ta upp saken när det tydligare än på länge visar sig att Sverigedemokraterna verkligen har en främlingsfientlig agenda. SD:s försök att skapa motsättningar till landets muslimska medborgare måste bekämpas. Det blev till sist omöjligt för Reinfeldt att ducka.

Och på en punkt har Reinfeldt faktiskt tagit ett steg i rätt riktning. Han säger att han kommer att avgå om de rödgröna blir större än de borgerliga, även om han skulle kunna sitta kvar med hjälp av SD.

Det är inte så självklart som det kan verka. För i Danmark valde de borgerliga redan 2001 att i stället göra sig beroende av Sverigedemokraternas motsvarighet Dansk folkeparti. Det faktum att det borgerliga partiet venstre blev större än det danska socialdemokratiet, fick ursäkta samarbetet med de främlingsfientliga som sedan dess kunnat driva dansk politik i deras riktning på ett skrämmande sätt.

Men det är lika säkert att de rödgröna i Sverige har rätt som tolkar Reinfeldts utspel som att han är beredd att sitta kvar som statsminister om hans borgerliga block blir större än de rödgröna. Och det även om det kräver stöd av SD.

Reinfeldt drar sig inte ens för att raljera med att Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin som sagt att hon på intet sätt ska göra sig beroende av Sverigedemokraterna. Därmed, menar Reinfeldt att de rödgröna inte kan lägga in sitt misstroende mot en borgerlig regering som väljer att sitta kvar om de är större än de rödgröna.

På det bör Socialdemokraterna svara att en missförtroendeförklaring i ett sådant läge är självklar. Om inte annat så visar det hur Sverigedemokraterna ställer sig till en sådan borgerlig minoritetsregering.

I stället bör diskussioner tas upp mellan partierna om hur en blocköverskridande regering ska kunna se ut, som fråntar Sverigedemokraterna allt inflytande. Låter det självklart så läs gårdagens DN som vill försäkra SD en vågmästarställning genom att till varje pris bevara blocken intakta.

DN har rätt i att svensk budgetmodell gör att oppositionen måste ha ett gemensamt förslag mot en regering för att vinna. Det fungerar kanske med normala partier. Att ge Sverigedemokraterna möjlighet att få inflytande genom att hota med kaos, vore oansvarigt. För att undvika allt inflytande från SD krävs uppenbarligen en röst på de rödgröna.

Mer läsning

Annons