Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett landstingsråd på rättvisestigen

/

På onsdagskvällen klubbades höjningen av landstingsskatten igenom. Inget lätt eller roligt beslut. För en deltidsarbetande med en lön på 15 000 höjs skatten med 67,50 kronor i månaden.
Regeringens gigantiska skattelättnader gör det inte precis lättare att försvara höjningen, ty skattesänkarpolitiken har ju blivit den universella medicinen mot alla samhällsproblem.

Annons
Tidigare sa högern: fler i jobb - sänk skatten. I dag säger de: mot färre i jobb - sänk skatten.
Borgerligheten har liksom tagit den politiska tanken som gisslan; skattesänkningar är något fint medan motsatsen är ett tecken på inkompetens.
Låt marknaden sköta vården istället för klåfingriga politiker. Landstingets skattehöjning var emellertid nödvändig givet den befolkningsmässiga utvecklingen i länet.
Kanske är det just på grund av högeralliansens utstuderade politik för orättvisor som landstingsrådet Robert Uitto har skärpt tonen på senare tid. Det är i vilket fall glädjande att landstingets högste politiske ansvarige visar en sådan lust att ta fighten för en rättvis vård.
Istället för att agera undfallande inför oppositionens krav på fri etableringsrätt inom landstinget tar Uitto ställning för en vårdmodell som utgår från behoven och länsbornas geografiska placering.
Och i en intervju i LT säger Uitto att det vore något av en dröm att "kunna bestämma att tjänar man mer än 20 000-25 000 kronor per månad då måste man betala kommunalskatt, tjänar man mindre än 15 000 kronor betalar man ingenting".
Även om det är en spännande tanke är det i dag inte möjligt att införa differentierade kommunalskatter som undantar låginkomsttagare. Men signalen från landstingsrådet är tydlig, socialdemokraterna väljer solidaritet och rättvisa före regeringens marknadslösning för vården.
En lösning som blundar för behoven men gapar hungrigt efter våra skattepengar.

Mer läsning

Annons