Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett högt politiskt pris

Annons

Minus 33 miljarder är dagsaktuellt facit för det nya premiepensionssystemet, PPM. Kraftigt fallande börser har gett detta sorgliga resultat. Bankerna däremot har inkasserat vinster på åtta miljarder under samma tid tack vare införandet av detta system. Vad som är mest lönsamt på sikt avgörs både av vilket år man väljer som utgångspunkt för beräkningarna, och på vad som händer framöver. Tydligt är ändå att var och en av oss bör intressera sig för vilka avgifter varje fond tar ut för sina tjänster.

I blickfånget står nu speciellt AMF Pension, det av Svenskt Näringsliv och LO ägda försäkringsbolag som i sin reklam går fram med en slogan som lyder ”lite mer att leva för”. Nu är ju problemet att de anslutna pensionärerna, i första hand LO-pensionärer, på grund börsraset just har fått sänkt pension.

Samtidigt exploderar nyheten att AMF pensions tidigare VD Christer Elmehagen under sina tio år inte bara fått lön och bonusar på 42 miljoner kronor. Han har därtill fått 62 miljoner i pensionsavsättningar. Till detta ska läggas att han själv lät flytta 33 av sina egna miljoner innan AMF:s beslut om så kallat återtag, alltså sänkt pension med åtta procent trädde i kraft.

Det sägs vara lagligt. Horribla lagar. En vice VD som gjort samma sak har nu fått gå. Men det stora problemet är den ilska skötseln av AMF Pension möter. Till och med den gamle SAF-VD:n Tunhammar gör avbön. Men det stora politiska priset lär krävas av LO:s ordförande Wanja Lundby Wedin. Det är oförståeligt hur hon som styrelsemedlem kunnat åse miljonrullningen utan att reservera sig.

Mer läsning

Annons