Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett hem som behövs

/

Antalet missbrukare har inte minskat till följd av den ekonomiska krisen. Man skulle annars kunna dra den slutsatsen av Statens Institutionsstyrelses uttalande att det finns en överkapacitet av vårdplatser.

Annons

Men icke, tvärtom tyder statistiken på att det tunga missbruket ökar. Överkapaciteten är alltså inte i förhållande till de faktiska behoven utan i förhållande till kommunernas allt mer utarmade budgetar.

Medan avvecklingsprocessen av Frösö LVM-hem nu övergår i centrala förhandlingar kraftsamlar länets politiker i ett försök att rädda missbrukarvården. Det ger en särskild tyngd när företrädare från såväl oppositions- som regeringspartierna gör gemensam sak. Men i slutändan är det klart att också denna fråga handlar om prioriteringar. Att länets centerpartistiske riksdagsman Per Åsling bestämt sig för att strida för LVM-hemmets överlevnad är i bästa fall ett tecken på ett sent upp-vaknande, i sämsta fall ett billigt försök att profitera på sin egen regerings misslyckande.

Vad tror Åsling om utsikterna att övertyga sin kollega Maud Olofsson om det riktiga i att behålla LVM-hemmet? I söndagens partiledardebatt förklarade Olofsson med sällsam inlevelse hur regeringen nu ger tillbaka alla dessa skattemiljarder som tidigare konfiskerats till dess rättmätiga ägare, medborgarna.

Vad är klienterna på Frösö LVM-hem i Maud Olofssons ögon, medborgare eller samhällets avskräde?

Sällan hittar man ett så glasklart exempel på regeringens klasspolitik som i exemplet med Frösö LVM-hem. Det blir nästan löjligt övertydligt; kommunerna skriker efter extra statsstöd som inte finns eftersom regeringen har bränt överskotten på skattesänkningar. Pengarna som hade kunnat skicka svåra missbrukarfall till Frösön hamnade istället i Danderyd och Vellinge. Så sätter man nya armeringsjärn i klassamhället, så ser regeringens fördelningspolitiska profil ut – mest till de som har mest.

Klienterna på Frösö LVM-hem är inte den där ”sjuksköterskan” eller ”metallarbetaren” som Fredrik Reinfeldt och Maud Olofsson alltid hänvisar till när de skryter om sina skattesänkningar. Nej, det här är människor som har slagit i botten.

Vad blir då Reinfeldts och Olofssons råd till klienterna på Frösön om institutionen läggs ner? Klipp er och sök ett jobb?

Mer läsning

Annons