Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett fredspris ska vara förtjänat

/

Ironiskt nog associerade flera av gårdagens rapporter från Oslo mer till krig än fred.

Annons

Polis och militär var utkommenderade en masse för att se efter Barack Obama när han intog den norska huvudstaden för att ta emot Nobels fredspris.

En fredsduva omgiven av maskingevär och krypskyttar.

Men så var det också många sarkastiska röster som hördes när den norska Nobelkommittén meddelade årets pristagare. En krigande president som sitter på koderna till världens näst största kärnvapenarsenal får den finaste medaljen i fredens namn. Det krävs verkligen ett öppet sinne för att få ihop ekvationen.

Varför inte ha väntat några år och gett presidenten möjligheten att faktiskt uträtta något riktigt stort – till exempel seriösa fredsförhandlingar i Mellanöstern, en avslutning på kriget i Afghanistan eller en radikal amerikansk miljöpolitik – innan man förärade honom priset?

För att förstå hajpen kring Obama måste man nog påminna sig om tiden som föregick hans entré i Vita huset. Efter åtta år av blodiga invasioner, statssanktionerad tortyr och ett ogenerat klimatförakt hade världen sannolikt nöjt sig med vilken dussinledare som helst. Men så kommer Obama och brottet med det gamla blev så tydligt. En politiker som förkroppsligar helt andra ideal och som dessutom utrustats med en unik förmåga att kommunicera sina visioner.

Verkligheten överträffar dock sällan sagan, särskilt inte som berättelsen om Obama fått nästan bibliska proportioner. Svenska EU-kommissionären Margot Wallström sammanfattade det bra vid en pressträff tidigare i år: En del verkar nästan se Obama som en inkarnation av självaste Jesusbarnet!

I slutändan är det ändå resultaten som räknas. I Kabul brinner det och Obama har precis beslutat att skicka ytterligare 30 000 tusen beväpnade brandmän för att släcka eldarna.

I sinom tid kommer han att förtjäna ett fredspris, men det var just det, att han måste förtjäna det först.

Mer läsning

Annons