Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett år kvar till riksdagsval

Annons

Det är nu ett år kvar till det svenska riksdagsvalet. I dag går norrmännen till val. Norge är som Sverige ett rikt land med både skillnader och likheter. Den största skillnaden är att Norge genom de väldiga oljeintäkterna har sitt på det torra. Diskussionen gäller hur pengarna ska användas utan att skapa inflation, stigande räntor och arbetslöshet.

Politiskt är det främst det populistiska fremskrittspartiet, som ser ut att bli störst bland de borgerliga som lovar mer. Detta parti hänvisar samtidigt till den danska flyktingpolitiken som ett gott exempel. Det säger en del om vilka krafter det rör sig om.

För att möta detta hot har den norska vänstern samlats i en rödgrön koalition som regerat Norge i fyra år. Valet ser ut att bli jämnt. Men de senaste mätningarna ser ut att gå de rödgrönas väg.

I Sverige pågår bygget av en rödgrön koalition för fullt. Och den paradoxala situationen att krisen opinionsmässigt gynnat de borgerliga, ser ut att ha vänt igen. I gårdagens Sifo får de rödgröna 48,4 procent och de borgerliga 45 procent. Samtidigt kommer enligt denna mätning vare sig kristdemokraterna eller Sverigedemokraterna in i riksdagen.

Normalt sett vinner den som leder ett år före valet. De borgerliga brukar också tappa. Men det gäller också Socialdemokraterna som skulle behöva en helt annan fallhöjd än de 34 procent man nu får. Men i den norska situation vi nu hamnat i så är det uppenbarligen de respektive blockens framgångar som avgör hur det slutar.

”Men de senaste mätningarna ser ut att gå de rödgrönas väg.

Mer läsning

Annons