Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erkänn Palestina som stat

/

Annons

Sverige bör erkänna Palestina så snart som möjligt. Det är en punkt i den socialdemokratiska utrikesdeklaration som publicerades på onsdagen som ett alternativ till regeringens. I utrikesdebatten berörde S-talesmannen Urban Ahlin saken flyktigt i sitt sista inlägg. Synd bara att utrikesminister Carl Bildt (M) då redan hade slut på tid.

Ahlin hade i och för sig annat viktigt att säga. Inte minst är hans stödet till frihetskämpen Aung San Suu Kyi i Burma värt att ta till sig. Här gäller det för Sverige att se till att inte de krafter lyckas, som vill lyfta sanktionerna innan de flera tusen politiska fångarna släpps.

Hade Ahlin utlämnat grälet om vem som bäst stött egyptierna, och besynnerligheter som att villkora samarbete med Ryssland med hur de behandlar ”frusna konflikter”, hade Palestinafrågan kunnat tas upp tidigare i debatten. I denna fråga har Ahlin nämligen helt rätt. Här ligger en ”frusen konflikt”, som verkligen pockar på en lösning, en konflikt där styrkepositionerna nu tycks ändras en del.

Vad Egyptens förändring innebär vet vi ännu inte. Militären som just nu styr, önskar med säkerhet inga nya krig. Folket vill det nog inte heller. Men i ett demokratiskt Egypten lär folket heller inte acceptera hur Egypten spärrar in människorna i Gaza. Sympatin för grannfolket palestinierna är självklar i hela arabvärlden.

Till detta kan läggas USA:s försvagade roll, där till och med Israel nu – i sin korttänkthet – väljer att närmast nonchalera USA, trots att ett Israel utan USA:s stöd riskerar att inte överleva. Ett Israel som av USA tvingas att avstå från ockupationen och alla bosättningar, skulle å andra sidan ha en chans att leva i fred.

När inget händer i fredsprocessen tas andra initiativ. Snart har hela Latinamerika erkänt Palestina inom 1967 års gränser. Det är bra att Socialdemokraterna nu trycker på för att Sverige ska ta samma steg. De snabba förändringarna i arabvärlden gör det mer och inte mindre nödvändigt att hitta en lösning på Palestinafrågan.

Mer läsning

Annons