Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En verkligt god nyhet inleder året

/

Annons

Den så kallade nollvisionen i trafiken har fått utstå mycket spott och spe under åren. En del hakar upp sig på att målet är omöjligt. Det ligger väl en del i den kritiken. Jag tvivlar på att jag får uppleva den dag då ingen svensk dödas i trafiken. Eller i varje fall det år då ingen dör.

Det kommer inte att ske så länge bilen är så viktig för våra transporter som den är i dag. Och med tanke på den frihet bilen ger, så tror jag att den kommer att förbli minst lika viktig, även om bilarna kommer att vara mycket bättre för miljön än dagens varianter.

Trots det ställer jag upp på målet: nollvisionen. För ingen borde behöva dö i trafiken. Och att det gått att göra stora förbättringar visar den statistik som presenterades i går.

Det är långt till det tidigare etappmålet på 270 döda 2007. Men siffran för 2008, 420 döda är enligt preliminära siffror det lägsta antalet döda sen 1945. Då var antalet bilar en bråkdel av dagens.

Vägverket sätter nu upp ett nytt etappmål till 2020. Då hoppas man att få ner antalet olyckor till 220 döda. I dödsstatistiken finns väl säkert en och annan som egentligen borde räknas till kategorin självmord. Och sådant är svårare att göra något åt.

Det är långt till noll. Men med mer av mitträcken och alkolås borde statistiken kunna förbättras ytterligare.

Mer läsning

Annons