Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En svensk modell att värna

/
  • Statsminister Stefan Löfven (S) på besök i ett servicehus i Rågsved utanför Stockholm.

Annons

Socialdemokraterna tar strid för den svenska modellen. Det är bra. För konflikten i svensk politik är tillbaka. Det finns två väldigt olika synsätt på hur man tar sig an de stora samhällsutmaningarna. Den borgerliga innehåller marknadshyror, uppluckrad arbetsrätt, sänkta ingångslöner för nyanlända och andra åtgärder som har en sak gemensamt: de ökar klyftorna i samhället.

Den rödgröna linjen är att behålla den svenska modellen, en generell välfärd med bra skola och sjukvård för alla och en arbetsmarknad där parterna förhandlar fram löner och villkor.

I måndags drog Stefan Löfven igång en offensiv som ska göra konfliktlinjen tydlig. Det gläder alla oss som har saknat en röd tråd i politiken. Men det gäller även att våga ta steg två, som handlar om hur upprätthållandet av välfärden ska betalas.

Alliansregeringen sänkte skatterna med 140 miljarder. I offentliga sektorn lever man med sviterna av det, plus ett ökat tryck från det senaste årets flyktingströmmar.

Det finns många tecken på en kris. Sjukskrivningarna ökar mest i utsatta yrken som undersköterskor, lärare och socionomer. Antalet vårdskador orsakade av stress och personalbrist ökar kraftigt.

Snabbspår för undersköterskor och extra miljarder till äldreomsorgen är utmärkta reformer. Men det kommer att krävas mycket större satsningar för att behålla nivån i välfärden. Det behövs ett stort tillskott av personal. Fler händer.

Det är dags att Socialdemokraterna släpper taget om 1990-talets krismodell och börjar föra en offensiv ekonomisk politik igen. Höj skatterna på kapital och låna till stora investeringar i bostäder och infrastruktur. Höj statsbidragen till kommunerna. Gapet mellan uppdraget och resurserna är för stort. Alternativet är att kommunerna ensamma får ta ansvar för att upprätthålla den generella välfärden. Då har man skapat en klyfta som blir svår att minska.

Mer läsning

Annons