Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En retorik utan politik

/

Det ska vara ordning och reda i statsfinanserna. Tiden för borgerliga glädjekalkyler är ute. Anledningen, enligt hovkamrer Anders Borg, är att ordning och reda är den främsta garantin för att klara välfärden.

Annons

Det sista regeringen vill göra, låter man oss förstå, är panikartade skattehöjningar och nedskärningar i den offentliga sektorn. Moderaterna 2,0 är ju som bekant välfärdsstatens nya vänner (obs! ironi).

Finanskrisen plus ett utstuderat dubbelspel om politikens mål och inriktning har dock skapat allvarliga imageproblem för högern. En betydande del av välfärden finansieras nämligen av kommuner och landsting: här finns skolan, vården och omsorgen. Och i kommuner och landsting är det i dag lätt att hålla sig för skratt.

För att ha råd med utbetalningarna av de anställdas decemberlön tvingades till exempel Kalix kommun att nyttja en checkkredit på 20 miljoner kronor. Landstinget i Västernorrland ska spara 550 miljoner under kommande två år. Vi kan göra listan hur lång som helst. Bilden är emellertid klar: Sveriges kommuner och landsting är hårt ansatta – välfärden är hotad!

Vad säger Anders Borg? Vi får återkomma med frågan i vår, då har finansministern eventuellt tänkt färdigt och möjligen inkluderat några stödmiljarder till kommunsektorn. Tydligare besked än så får vi inte.

Regeringens politik motsvarar inte dess retorik; medborgarna förleds att tro att borgerligheten har en plan för välfärden, när finansministeren i själva verket sitter med armarna i kors samtidigt som tumskruvarna dras åt snart sagt överallt i landet.

Nej, regeringen är inte valhänt. Den är bara hårt ideologiskt skolad. För när det handlat om skattesänkningar har statens plånbok lämnats vidöppen; bara det senaste tredje jobbskatteavdraget kostade 15 miljarder kronor.

Skattesänkarpolitikens effekter på hushållens konsumtion är dock högst tveksamma; kanske används bara hälften av pengarna för konsumtion medan resten hamnar i madrassen. Och lågkonjunkturens entré gör att människor förmodligen blir ännu mer återhållsamma framöver. Familjen Petterssons planerade bilbyte får helt enkelt vänta.

Lågkonjunkturen kunde ha blivit regeringens chans att restaurera det skadade förtroendet efter debaclet med a-kassan. Regeringen hade möjligheten att visa att talet om välfärden faktiskt också betyder något i praktiken, ja, att välfärden måste skyddas i kristider. Men icke. Skattesänkningarna var viktigare.

Mer läsning

Annons