Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En nostalgitripp utan nostalgi

/

Jag läser LT:s lördagsreportage från det nedlagda Ranstadverket. Ett tidsdokument över 50 år. En nostalgitripp utan nostalgi.

Annons

Människor som var med berättar, minns tillbaka. Hur gick det med gården, jordbruket? Var det som att Klondike uppstod i de natursköna bygderna? Nja, mycket arbetskraft plockades in utifrån. Och nuförtiden då, törs man bada i det vattenfyllda dagbrottet? Nja, alltför många kallsupar vill man kanske inte råka ut för.

Det har gått 25 år sedan verksamheten avvecklades. Någon entusiasm över gamla tider är svår att spåra, kanske inte så konstigt. Det var sällan bättre förr.

Tydlig är i alla fall den till synes kollektiva känslan av aldrig igen. Samma prospekteringsbolag som håller på och rotar runt i Oviken är nämligen intresserade av att komma tillbaka till Västergötland och fortsätta brytningen. Men oppositionen är välorganiserad, fyra kommuner plus LRF och Naturskyddsföreningen har gått samman och ”pratar med en mun”, som det centerpartistiska kommunalrådet uttrycker det. Kanske dags för den jämtländska motståndsrörelsen att åka söderut på studiebesök?

Jag tar fasta på sanningsorden från jordbrukaren som numera måste arrendera sina marker, på 50-talet tvångsinlöstes delar av familjens gård (”Farsan ville inte alls sälja, men hade ju inget val”). Roland Wilsson: ”Det handlar ju inte bara om att bryta, utan även om en slutförvaring”. Precis.

För några veckor sedan berättades att forskare vid Kungliga tekniska högskolan tror att de kopparkapslar som det svenska kärnavfallet ska placeras i kan fräta sönder alldeles för snabbt. Vadå, håller bara kapslarna i 60 000 år? Perspektiven är inte svindlande – de är helt makalöst ogreppbara.

Med regeringens energiöverenskommelse förlängs atomåldern i värsta fall seklet ut. Nya kärnkraftverk får ersätta gamla. Men den politiska inriktningen är inte slagen i alunskiffern. I valet nästa år står två tydliga alternativ mot varandra och det gäller inte bara i skattefrågan. Utveckla kärnkraften eller avveckla i den takt som teknikutvecklingen medger? Vinner högern måste uranet upp ur marken.

Mer läsning

Annons