Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En krigsmakt utan hämningar

/

Annons

Under måndagen rapporterades tolv döda palestinska barn. Sedan den israeliska offensiven inleddes förra lördagen har närmare 600 palestinier dödats.

Eller rättare sagt, mördats. Varje tänkande person inser att en militär stormning av en trång landyta, mindre än Öland, med över en miljon civila bara kan sluta i katastrof. Trots de smarta missilerna och precisionsbombningarna – i Gaza dör barn! Och Israels cyniska krigsmakt låter inte ens utländsk sjukvårdspersonal komma till undsättning.

Vad är detta för grym militärdiktatur vi har att göra med? Nej, det finns som alla vet inga generaler som har satt sig över Israels demokrati, det är folkviljans bomber som sliter Gazas människor i stycken.

Hur en till synes civiliserad stat kan släppa loss en sådan eldkraft mot barn, kvinnor och gamla övergår ens förstånd. Att ett folk med en sådan fasansfull egen historia kan acceptera, ja, till och med applådera, de skoningslösa bombningarna är obegripligt. Förnuftet har för länge sedan övergett Mellanöstern.

Föreställ er att Sverige befann sig i Israels situation, nästan dagligen regnade det norska raketer över den norsk-svenska gränsen. Vad skulle vår regering göra, stillasittande se på eller agera som Israel har gjort? Ja, vad skulle vi göra? Inte skulle vi dirigera våra JAS-plan till Trondheim för att bomba livet ur barn! Detta är ju vad Israel gör: dödar civila. Ett norskt läkarteam på plats uppskattar att så många som 20 procent av alla dödsoffer är minderåriga.

Får den pågående markoffensiven fortsätta kommer de inledande flygbombningarna att framstå som mindre skärmytslingar i jämförelse. Israel attackerar Gaza som vore området ett enda stort al-Qaida- läger.

Skräcken för den israeliska krigsmakten ska en gång för alla hamras in i det palestinska medvetandet. Israel gör ingen skillnad på om det är en skola, en moskébyggnad eller ett Hamasfäste som pulvriseras.

De hjärtskärande bilderna på livrädda, blodiga och döda barn väcker vrede och sorg. Vad kan vi göra, vad kan Carl Bildt och EU göra? Förmodligen inte mycket, situationen har redan gått för långt. Israel kommer att fortsätta sin offensiv tills de anser sig ha uppnått sina mål.

USA är den enda aktören som möjligen kan tvinga fram en eld upphör. Men den fäaktiga administrationen i Washington vet inte bättre, ty när den blickar mot Israel ser den sin egen spegelbild.

Mer läsning

Annons