Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En kärleksfull kritiker

/
  • Anna Hedh från Mörbylånga valdes överraskande in i EU-parlamentet då hon kryssades in från en 31:a plats på s-listan. Den här gången tycker hon att fler väljare upplever valet som viktigare den och fackföreningarna är mer aktiva.Foto: Ulrika Andersson

Annons

I EU-valet 2004 lyckades socialdemokraten Anna Hedh med den smått sensationella bedriften att från plats 31 – på valsedelns baksida! – kryssa sig hela vägen till Bryssel. Då var Hedh outsidern, den motsträviga EU-kritikern, i dag är hon en etablerad parlamentariker som siktar på omval den sjunde juni. Och till skillnad från då är hon nu varken ensam eller undangömd.

Den här gången handlar inte EU-valet om ja eller nej till unionssamarbetet. Den frågan är överspelad. Men det betyder inte att alla omfamnat det stora Europaprojektet med hull och hår. EU är en byråkratisk koloss, nerlusad av lobbyister och kapitalstarka särintressen. Det faktum att många uppfattar EU som något som sker ovanför våra huvuden – trots att en ansenlig del av alla frågor som behandlas i såväl riksdag som kommunfullmäktige är direkt kopplade till beslut fattade i EU – visar att unionen fortfarande dras med ett legitimitetsproblem. Och det är just precis därför det stundande EU-valet är så viktigt! Allra viktigast är förstås ett högre valdeltagande, det skulle stärka den medborgerliga förankringen. Får vi dessutom ett högt rött valdeltagande ökar möjligheterna att vrida unionen i en mer löntagarvänlig riktning.

För EU måste inte vara det marknadsliberala högerprojekt, det kan lika gärna vara en solidarisk och progressiv rörelse. Ytterst vilar ansvaret för EU:s utveckling på partierna och medborgarna. Socialdemokraterna har lärt läxan från 2004, i år finns både Anna Hedh och Marita Ulvskog, två namnkunniga EU-kritiker, högt placerade på valsedeln.

För fem år sedan valde en hel del jämtar att lägga sin röst på Hedh. Med tanke på vad hon har och vill åstadkomma i Bryssel är det lätt att förstå om många väljer att ge henne förnyat förtroende. För en sak är säker: EU behöver fler kärleksfulla och röda kritiker!

Mer läsning

Annons