Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En fråga för SD?

/

En invandrare behöver i genomsnitt 20 år för att ha samma chans till sysselsättning som en infödd svensk. Man baxnar – två decennier!

Annons

Och av de invandrare som har jobb, rapporterar radions Ekoredaktion, är det bara varannan som har ett yrke som ligger i linje med deras utbildning; motsvarande siffra bland övriga befolkningen är åtta av tio.

Konstigt att inte Sverigedemokraterna, det enda parti som ju vågar säga ”sanningen” om det svenska integrationsprojektets haveri, inte uppmärksammar den här beklämmande statistiken. Eller är det så konstigt?

De flesta är överens om att jobb är en överlägsen inkörsport till ett samhälle. På arbetsplatsen kommer språket naturligt och inte som knepiga kompendieövningar i satsdelar. Snabbt inlemmas man i en gemenskap och lär sig de sociala koderna.

Vi vet att människor som har fått in en fot i arbetslivet har betydligt lättare att därefter komma in med den andra. Det gäller förstås även invandrare.

Statistiken talar emellertid sitt tydliga språk, det är otroligt svårt att som utomeuropeisk invandrare och för egen maskin få en fast plats på arbetsmarknaden. Därför behövs en integrationspolitik som öppnar för en snabb inslussning och det oaktat om man förmår böja verbet ”springa” i imperfekt.

På den här punkten har de etablerade partierna misslyckats. Banan ligger således öppen för Sverigedemokraterna att göra ett seriöst integrationspolitiskt avtryck. Fast då måste man först slänga av sig populistrocken och erkänna att samhället är en komplex organism som tar lång tid att förändra. KO

Mer läsning

Annons