Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En enorm kunskapsbank spolas nu rakt ner i Göta älv

/

Fredagen var en stor dag för Maud Olofsson. Det var förstås inget hon visade utåt, men det var inte svårt att föreställa sig vilka känslor som bubblade inombords hos näringsministern.

Annons

 Till slut fick hon rätt. Saab ska avvecklas och staten har inte bränt en krona på att försöka rädda det sjunkande bilföretaget. Regeringen visste inget om fordonstillverkning, däremot visste man en hel del om vikten av att hålla hårt i skattebetalarnas pengar.

Och kanske var loppet kört redan från början, kanske hade det inte spelat någon roll vilka slags ansträngningar regeringen vidtagit för att rädda Saab. Svaret får vi aldrig veta. Klart är i alla fall att regeringen aldrig riktigt försökte, den politik som bedrivits har mest varit ett spel för gallerierna. En fond fylld med miljarder upprättades ur vilken inte en krona har använts. För att inte tala om den miljöbilspremie som avskaffades vid en synnerligen väl vald tidpunkt, den första juli i år och mitt i brinnande fordonskris. Kritiken mot regeringen handlar således inte om vad den gjorde i går utan för tolv och sex månader sedan.

Slaget mot Trollhättan, Västra Götaland, ja, hela landet, är så oerhört att det knappt låter sig beskrivas. En enorm kunskapsbank spolas nu rakt ned i Göta Älv: hundratusentals högskolepoäng, tiotusentals år av ackumulerad erfarenhet. 8 000 arbetstillfällen.

Frågan är vilka insatser som samhället kan ställa upp med och snälla Sven-Otto Littorin, kom nu inte dragandes med dina jobbcoacher och cv-kurser! Det måste bli ett slut på det minsta möjliga motståndets politik. Nu behövs aktiva, offensiva, orädda makthavare. Precis den typ av politiker som vi inte har. KO

Mer läsning

Annons